Излезе сборникът „Живот и песнопение“, посветен на 70-годишнината на патриарх Неофит



SbornikВ навечерието на Възкресение излезе от печат сборникът „Живот и песнопение“. Той съдържа избрани църковни песнопения (източна традиция и някои за тригласен хор) с музикална адаптация и нотация на патриарх Неофит и е посветен на 70-годишнината от неговото рождение, 40-годишнината от монашеското му пострижение и 30 години архиерейско служение.

В началото на сборника са представени биографични данни за Светейшия патриарх Неофит със заглавие „Благодатни църковнопевчески трудове“, написани от протойeрeй (иконом) д-р Кирил Попов и лекцията „Православната богослужебно-певческа традиция – богатство и красота, произнесена от патриарх Неофит на 2 декември 2008 г. в аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ по случай удостояването му с почетното звание „доктор хонорис кауза“. Следват 160 страници църковни песнопения с умело положен на ноти (разпят) богослужебен текст или с направена транскрипция от невмена на западна нотация, както и преписани с изкусен калиграфски нотопис песнопения, заради което те са сканирани, а не са компютърно набрани. Това е само една част от хилядите страници нотен материал, написан през годините от Светейшия ни патриарх.

Сборникът има приложение – албум със снимки, представящи най-вече църковнопевческата дейност на патриарх Неофит. Тази книга на издателство „Български бестселър“ излиза с любезното съдействие на Софийската света митрополия, Дирекция „Вероизповедания“ при Министерския съвет и Столична община – Дирекция „Култура“.

Сборникът ще бъде представен на 19 май  (четвъртък) от 18 ч. в салона на Софийската света митрополия (ул. „Цар Калоян“ 7).

 

Източник: mitropolia-sofia.org

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...