Православието – враг №1?



Andrei RomanovЗнаехте ли, че когато ходите на църква, когато се изповядвате и причастявате или просто палите свещи за живи и умрели, вие всъщност обслужвате имперската политика на Путин? Знаехте ли, че вашият енорийски храм е филиал на Кремъл и база на руската пропаганда? Не? Звучи ви абсурдно? Но така смятат някои депутати от Европейския парламент.

Последното творчество на евродепутатите стресна доста хора в православните страни. Резолюцията, озаглавена ”Стратегическата информационна служба на Европейския съюз като противодействие срещу пропагандата против Съюза от страна на трети държави” е сякаш изплувала от най-лошите времена на Студената война. Тя е посветена изцяло на търсенето на ”врагове” и би възхитила средновековните ловци на вещици. Но ние няма да се занимаваме тук с този шедьовър на политическата мисъл като такъв. Интересува ни доста скандалното и невероятно обстоятелство, че в първоначалния вариант на тази уникална творба православието е споменато изрично като инструмент на вражеска политика.

Според т. 4 от документа православието (“including Orthodox church”) е заплаха за европейската идентичност и оръдие на Кремъл в усилията му да раздели, да подрони и да съсипе Европа отвътре. То е включено в списъка на вражеските идеологически оръжия заедно с телевизионни канали като ”Russia Today” и подкрепяните (backing) от Москва ”крайно десни партии и популистки движения” в европейските страни. С една страница по-долу се говори за Ислямската държава (ИД), така че православието се озовава в една компания и с ислямските терористи!…

За щастие, в окончателния вариант на резолюцията православието беше зачеркнато от списъка. Но хората в православните европейски страни бяха потресени от факта, че то изобщо е било обсъждано в рамките на една официална дискусия като възможен инструмент на ”врага”. Хей, в какви времена живеем? Да не започва нов лов на вещици? Това е грубо оскърбление за православните народи. За пръв път, в нарушение на всички норми на политическата и всяка друга коректност, едно християнско изповедание се обсъжда в грубо политизиран контекст, с използване на езика на омразата, и се размахва като плашило. Такова нещо не са си позволявали дори най-озлобените пропагандисти на Студената война.

Питаме се: случайно ли е всичко това? Дали всъщност господарите на света не се ”изпуснаха” – не изказаха на глас една своя тайна мисъл? Е, побързаха да се поправят, но – казана дума, хвърлен камък. Явно не им е по сърце нашата религия и култура, те се страхуват от нея дори повече, отколкото от радикалния ислям на ИД. И наистина, какво ли могат да харесват либерал-глобалистите в православието? То брани традиционното семейство, не приема твърдо жени-свещеници, отхвърля хомосексуалността като грях и позор. Говори не за ”права” и ”свободи”, а за служение, послушание, смирение. В пълно противоречие с всички либерални идеали набляга върху йерархичното и дори монархичното (Бог като абсолютен господар и владетел) начало. Е, с такива особености не е чудно, че православието е гледано накриво, че виждат в него враг. Явно е, че то ще става все по-нежелано и нетърпимо в евролибералния ”рай”. Надявам се, че не сме на прага на нова епоха на гонения.

Такива мисли навява последната резолюция на Европейския парламент. Дано тя да се забрави като лош сън и да не се окаже злокобна поличба (omen). Но времето е такова, че трябва да сме готови за всичко.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...