Аз бях гей



Разказът на един бивш гей-активист, който преодоля хомосексуализма

***

Бях гей, или поне така си мислех.

Реших, че сигурно съм гей, когато бях на тринайсет, защото не знаех как да владея узряващата у мен мъжественост. Чувствах се много уплашен. Баща ми вече ми беше показал, че има от какво да се страхувам: той изневеряваше на майка ми и я оставяше да плаче самотна и съкрушена, отдадена на отчаяни опити да спаси една мъртва връзка.

И когато се изправих пред избора дали да бъда „мъж” или да си бъда просто „аз” – виждах моето „аз” като „доста по-свестен човек”, не като „мъж, който ще върши такива ужасии като другите мъже, – реших, че ще си бъда „аз”. И тъй като това „аз” се виждаше като нещо по-различно от „мъж”, същото това „аз” стана гей.

Не твърдя, че при всички хомосексуалността получава начало тъкмо по такъв начин. Просто споделям как това се случи с мен.

В моя живот този обрат придоби всеобхватен характер, тъй като винаги съм имал стремеж да постигам максималното във всяко нещо, с което се захващам. Включих се всеотдайно в акциите за равноправие на хомосексуалистите. Началото на тази моя дейност беше положено в „Дартмът Колидж”, където по това време учех и бях на двайсет години. През 1996 г. участвах в демонстрациите във връзка с Националния конгрес на републиканците в Сан Диего. По време на тези демонстрации ние пишехме с тебешир по тротоарите нашите си измислици и после обикаляхме в кръг около тях с разни въодушевени призиви.

Когато станах на двадесет и две, започнах да работя за „XY Magazine” – първото списание, създадено специално за млади гейове. Малко преди да навърша двадесет и пет се включих като редактор на изданието на „Наръчник за оцеляване на ХY*: всичко, което трябва да знаете, когато сте гей на млада възраст” – първото издание на „справочник” за млади гейове. На двадесет и шест години напуснах работата си в „XY Magazine” и станах учредител на „Young Gay America” – дългосрочен обществен проект с некомерсиална цел, който намери реализация в цяла Северна Америка чрез специално провежданите срещи с мъже и жени хомосексуалисти, разговорите с които публикувахме в уебсайта на общността заедно с разкази за личните съдби на тези хора.


През 2004 г. движението „Young Gay America” се трансформира в списание „Young Gay America Magazine”. Във времето след учредяване на движението през 2001г. до началото на издаването на това списание аз бях защитавал публично своите позиции в над петдесет вестници, списания, телевизионни и радиопредавания.



В качеството си на експерт по младежка хомосексуалност аз получавах покани за участие в редица престижни срещи и дебати по целия свят, в университетски консултационни съвещания и конференции. През 2004 г. участвах в първата експертна телевизионна дискусия за американския младежки хомосексуализъм, проведена във Факултета по държавно управление „Джон. Ф. Кенеди“ към Харвардския университет.

Като активист в „Young Gay America” аз имах срещи със световни лидери. Бях приет на среща с кмета на Берлин и премиера на Канада. Движението „Young Gay America” получи наградата „Национален модел за подражание”, а филмът, който беше направен с наше участие, получи прожекции в над петдесет международни филмови фестивала, спечели ред отличия и беше прожектиран дори на специална двупартийна среща на Американския конгрес. С други думи, движението „Young Gay America” се оказа доста успешна кариера за мен.

Списанието „YGA Magazine” спечели широка читателска публика, а сред абонатите му веднага се наредиха няколко гимназиални библиотеки от Северна Америка. То намираше одобрение и от родителски сдружения. В класацията на „Amazon.com” получихме от читателите най-висока оценка по петобалната система. Списанието определено удовлетворяваше очакванията на много хора. Аз обаче не бях сред тях – имам предвид, аз не се чувствах удовлетворен от себе си.


Имах връзка, която ми се струваше трудна за обяснение, защото някои неща в нея никак не ми допадаха. Чак много по-късно ми стана ясно, че тези неща не са били някакви специфични недостатъци конкретно на тази връзка. Само че тогава аз все още не бях наясно какво точно ме смущава.

Едва когато сложих край на връзката и на работата си за списанието, аз прозрях, че за мен най-смущаващ е бил сам по себе си хомосексуалният характер на тази връзка.

Твърде непонятно звучи подобно нещо от устата на човек, който освен всичко друго е бил „пионер” в движението за права на гейовете (или поне като такъв ме определяха някои хора, при все че аз никога не съм гледал така на себе си, но пък и никога не съм отхвърлял техните възхвали). Твърде необичайно и неразбираемо наистина звучат подобни думи. По-нормално е човек да си признае, че е престъпник, отколкото гей да каже, че хомосексуалността е била мъчнотията на живота му.

Това веднага бива заклеймявано като „вътрешна хомофобия”.

Да, но за мен „вътрешната хомофобия” е понятие, което няма с какво да ме уплаши, защото съм чел и изучавал много неща за нея, а освен това съм участвал доброволно в поддържането на преки телефонни линии от национален мащаб за напътствия и съвети към хомосексуалните граждани в държавата – в тази си дейност съм водил разговори с повече от хиляда случайни младежи от 38 щата и четири канадски провинции, дори и с такива от Загреб, Хърватска, и у всички тях „вливах силата” да осъзнаят колко важно е да преодолеят вътрешната хомофобия. Така че аз съм наясно какво всъщност представлява подобно състояние.

Работата е там, че не вътрешна хомофобия беше това, което породи у мен така наричаната фобия, или „омраза”, към собствената ми хомосексуалност.

Това беше Бог.

Да, знам, думата „Бог” е станала шаблонна и неубедителна. Хората бягат от тази дума. Сам успях да разбера това и искрено съжалявам, че е така.

И все пак в моя живот се случи именно това. В моя живот почувствах в душата си болезнено смущение, почувствах как със своите действия съсипвам безброй хора, обърнах се към Свещеното писание и след много молитви постепенно си дадох сметка, че ако Библията понякога ни плаши, то е защото хората със своите дела са направили така, че там да звучат страшни неща.

В моя живот открих един много индивидуален Бог, с Когото мога да говоря и от Когото научих, че у мен, както у всеки друг човек, има една особена красота. В моя живот колкото повече време отдавах на Бога, толкова повече се доближавах до Него. В моя живот Бог е моят най-добър приятел.

Благодарение на Бога и на всичко онова, което Той ми откри, аз развивах все по-дълбока и по-ясна представа кой съм и за какво съм роден. Следвах Неговите напътствия и четях множество книги, които ми откриваха лукавите тайни на такива неща като социализма, социалните програми за превъзпитание и равноправие, националните инициативи за изследване и терапия на хомосексуалността. Всичко прочетено ми помогна да си отворя очите за истината.

За мен беше и благословение, и унищожение – тежко душевно премеждие – фактът, че Бог ми откри действителния образ на живота. Нямаше съмнение какво се иска след това от мен: да се откажа напълно от дотогавашния си начин на живот. В Свещеното писание Иисус ни призовава да предадем живота си на Него. В известен смисъл аз вече бях добил воля и желание да направя това.

И го направих. Станах християнин. И положих началото на своето изцеление. И днес вие сте свидетели, че съм човек изцерен.

Така моят живот се превърна в живот на изцелението от хомосексуалната похот и аз пиша за него с желанието да поправя заблудата, че хомосексуалността е нелечима. Това не е истина. Изцелението е напълно възможно. Ето, аз го постигнах.

Как точно се е случило? Нека да отбележа, че много неща в случая са твърде лични. Но като цяло всичко е свързано с внимателно вникване в тайните на човешката душа, с опознаване на произхода на човешкото „желание”, с добиване на способност да се прави разграничение между нашите лични представи за „желание” и истинната му природа, и ред други неща от този род.

Ако някой се поинтересува и поиска да представя нещата в повече детайли, бих могъл и с удоволствие бих го направил. Но тук за по-кратко обръщам внимание преди всичко на факта, че успях да постигна това. И наистина се чувствам изцерен.

Не търся нито признание, нито похвала. Дори не държа някой да се радва за мен – знам, че много хора ще се почувстват на практика сломени, щом тези мои думи стигнат до тях.

Не се съмнявам в това, защото ако допреди няколко години аз самият се бях сблъскал с някой, който да твърди подобни неща, сигурно щях да го поставя под номер едно в списъка с врагове на съвременното общество. Само че в днешните ми смирени дни аз се чувствам щастлив от постигнатото.

Това беше всичко, което исках да споделя.

***

Но като се замисля, едва ли е всичко. Насоча ли мисли към отминалото, веднага си спомням как още отначало ми внушиха, че хомосексуалното у мен е нещо вродено и необратимо. Много хора ми насаждаха именно това смущаващо разбиране. Същото се насажда и днес. Същото съм насаждал на другите и аз самият! Бях организирал цяла медийна кампания за постигането на тази цел!

Значи не е всичко – имам предвид това, което искам да споделя. Моята борба не спира дотук. Защото хомосексуалността за мен е не просто нещо, от което аз се изцелих, тя е една зла лъжа, и колкото и да се твърди обратното, не е невъзможно да се очистиш от нея.

Не просто да очистиш тялото си, а да очистиш душата си – аз вече от опит знам голямата разлика между това, което беше душата ми, когато бях гей, и това, което е тя днес.

Аз съм пряк свидетел на прехода на човешката душа от единия край към другия и съм изпълнен с желанието никога повече да не я връщам в предишното! Това е безусловно мое желание, защото днес дори мислите ми се отвръщат от спомена за моята някогашна практика. Тя ми изглежда като най-нелепото и противно нещо, от което буквално ми се повдига.

Малко само да се вгледам и веднага разбирам защо я приемам така! Всички хора трябва приемат хомосексуалността като нещо противно, защото това ще ги предпазва от нея. А не трябва да й се поддават, тъй като това ще ги лиши от създаването на рожби – нещо, което ние по самата своя природа трябва да желаем, за да запазим човешкия вид. Толкова проста и очевидна е причината, поради която трябва да виждаме хомосексуалността като нещо противно. Няма нищо лошо хората да я приемат като такава. Повече от логично е даже!

В крайна сметка непонятното е да не я приемаме за противна. Ами ако престанем да гледаме с отвращение на всички порочни практики в живота ни – на всичко, което ни пречи да водим своя нормален живот според това, което ни е дадено да бъдем, – какво ще се получи тогава? Дали ще ни остане онова вродено, естествено усещане за нашата същинска природа, за нашето призвание, за целта на земния ни живот?

Добре разбирам какво се влага в понятието „хомофобия”. Само че тук не става дума за никаква „фобия”, а за здрав човешки разум.

Ето защо държа да се знае, че вече съм съвършено наясно какво представлява хомосексуалността. И в моя живот оттук нататък ще полагам неуморни усилия да се боря срещу нея. | www.wnd.com




Бележки

* XY: характерната за мъжкия пол двойка хромозоми – Б. пр.

Превод: Анжела Петрова

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

Notice: Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

21 Отговори

  1. fr Pavel каза:

    Мълчалива вечност?!

    Буквар за влюбени
    Автор: Валери Станков
    Раздел: Българска съвременна поезия
    Издателство: Захарий Стоянов
    Народност: българска
    ISBN: 9789540905587
    първо издание, 2010 год.
    твърди корици, 368 стр.
    Цена: 15,00 лв

    Аз съм момчето, което ти пее на пустите брегове.
    Аз съм мъжът, който – разгърден – насреща ти тича.
    Тичам ти вече хилядолетия, мила, пея ти с ветрове.
    Пея ти с облаците, с птица, която небето разсича.
    Влача ти изгревите – непосилни са ми като горно ре.
    Мъкна ти залези – такива има единствено на Карибите.
    Няма простори и синеви, из които злодей да ме спре.
    Пея ти песен от Бога – и да си ида, аз зная добре –
    и в отвъдния свят ще те пея с безмълвията на рибите.

  2. Марин Поляков каза:

    интересен материал. дали бихте могли да линкнете източника?

  3. fr Pavel каза:

    Врачка измъкна 5 бона от баба
    http://www.monitor.bg/article?id=277329

  4. Марко каза:

    Майкъл Джексън също успя да „преодолее“ расата си. Не е ли прекрасно, че хората вървят срещу своята природа и се осакатяват физически и психически, за да са в крак с обществените норми на времето си?

  5. Пламен Евгениев Сивов каза:

    [quote name=“fr Pavel“] Валери Станков
    [/quote]

    понеже обичам поезията на В. Станков, ето линк към блога му: http://4udovi6teto.blog.bg

  6. Пламен Евгениев Сивов каза:

    [quote name=“Марин Поляков“]интересен материал. дали бихте могли да линкнете източника?[/quote]

    http://www.wnd.com/news/article.asp?ARTICLE_ID=56575

  7. анахорет каза:

    Апофтегмите на египетските св. отци, безплатно –
    http://turbobit.net/xks85idlpfr2.html

  8. Nane i Vute каза:

    Учудва ме факта, че никой не говори по темата на статията!
    Това момче, може и да е престанало да е содомит, но дали си е сменило характера?
    Много хора се заблуждават, като си мислят, че хомосексуализма е някаква сексуална практика. Това въобще не е така, хомосексуализмът е деградация на характера, породена от съжителството на мъжко тяло с женска душа( говоря за мъжете, но същото важи и за жените).
    Когато има такъв вътрешен конфликт, естествено е той да избие някъде и това в 99% от случаите е в характера.
    Ината, своеволието, безпардонноста, отмъщението са едни от характерните черти на тези хора и това не го казвам в обида, а само констатирам.
    Обаче в Бога има милост велика, Той им е дал в същото време таланти, способности, финансови възможности, групов съзнание, за да нямат оправдание на Страшния Съд, ако не са се отказали от сквернодействията си.
    Дано това момче се спаси и стане пример за мнозина!

  9. Траянка Георгиева каза:

    Съгласна съм с характеристиката, която е дадена от господина, стига да не приписва тия лоши качества, като приоритет на женският характер и които преминавайки в мъжко тяло – дават такъв печален резултат.
    Иска ми се да припомня само, че Бог е избрал жената, като майка именно защото на нея може да се разчита.
    И да се надяваме, че духовното – преобразило този човек е достатъчно силно, за да преодолее той и деградацията настъпила в характера.

  10. Безпардонност каза:

    Да, безпардонни, отмъстителни, с яки лобита във всеки слой на обществото.
    […]
    Ние виждаме кои са „силните на деня“ в БПЦ. Това е много жалко и срамно. Колкото и да не ми се ще да го казвам то е в душата ми : Горко на нас православните християни с такива архиерей. Горко и на тях .
    Този разказ на момчето е доказателство , че хомосексуалността не е вродена, както смятат много хора. И аз вярвам, че когато човек има волята и истинската вяра в Бога може да се спаси от нея.

  11. Eneya каза:

    Да ти видя доказателствата за твоите теории с душата.
    Защото бая изследвания са правени за нивата на тестостерон и естроген при гей мъжете и жените и… О, Чудо… няма убедителни доказателства.

    Забавлява ме как, когато нямат доказателства, хомофобите прибягват до религията.
    Не че ще видиш хомофоб да се придържа по принцип към библията, но когато им изнася, зелени ще станат от проповядване. Последователността на омразата на база неизбираем признак от личността… мдааа. Като нямаш с какво друго да си горд, се гордееш, че си хетеро и приказваш глупости, за да ти се смеят и кокошките за „мъжки“ и ‘женски“ души. 🙂

  12. Eneya каза:

    Това да си религиозен как точно пречи на човек да се интересува от психология, генетика, медицина и културология, та веднъж не видях коментар на такава тема, в която коментиращият хомофобията поне да знае какво означават нещата, за които говорят?

    П.П. По никакъв начин не желая думите ми да се приемат като обида или омаловажаване на религията и църквата, просто не мога да търпя религията да се използва като оправдание и като извинение за мързела на хора да се поинтересуват от темата, за която говорят.

  13. Tim каза:

    [quote name=“Марко“]Майкъл Джексън също успя да „преодолее“ расата си. Не е ли прекрасно, че хората вървят срещу своята природа и се осакатяват физически и психически, за да са в крак с обществените норми на времето си?[/quote]

    Напълно съм съгласен с теб! Човек трябва да бъде на 100% себе си, а не да се прави на такъв какъвто не е.

  14. Гей хей каза:

    Вижте сега. Ако на момчето Бог му е помогнал да спре да бъде гей – нека. нямам нищо против. Но на мен същият този Бог ми помогна да бъда себе си, и да се харесвъм такъв какъвто ме е създал.
    Вие ще кажете „Това не е Бог“. От къде сте толкова сигурни?! Оставете хората да бъдат щастливи и не ги карайте да се срамуват от това което са. И не се възгордявайте толкова да казвате кой как трябва да живее. Не сте достойни да налагате Божиите повели върху друг освен върху себе си. Бог си знае работата и може сам да ни предава посланията се. Не му се бъркайте.
    И както казва Христо Ботев:
    О мой, Боже, правий Боже
    не ти, що си в небесата.
    А ти що се в мене, Боже,
    във сърцето и в душата.

  15. witch_honor каза:

    [quote name=“Марко“]Майкъл Джексън също успя да „преодолее“ расата си. Не е ли прекрасно, че хората вървят срещу своята природа и се осакатяват физически и психически, за да са в крак с обществените норми на времето си?[/quote]
    Най-съдържателният коментар!
    Поздравления!

  16. Ss каза:

    Тяя статия обърна света ми не знам какво да мисля вече не знам кой съм

  17. not-important каза:

    Гей хей, човек трябва да има доста духовен опит, за да твърди кое е от Бога и кое от лукавия. Има в Библията много стихове и места, които аз в началото на вярата си смятах за пълен абсурд и си казвах, че в сърцето си аз чувствам нещата по друг начин, но с времето се оказа верен стихът, че всяка дума в Светото Писание е „по-остро от всеки двуостър меч: то прониква до раздяла на душа и дух, на стави и мозък, и преценява помисли и намерения сърдечни“. Знам, че сега няма да ме разбереш и си мислиш, че знаеш по-добре, но ти пожелавам някой ден да прогледнеш безпристрастно. Ние винаги си търсим нашата логика, която си знаем, във всичко около нас, но цялостната картина е много по-дълбока и нещата в нея далеч не са нито черни, нито бели, нито сиви, а невероятно по-различни.

  18. Стоян Н. П. каза:

    И аз имах контакти с мъже, но по Божията милост и с Божията помощ, ги прекратих и се осъзнах. Хомосексуализмът и другите смущения в сексуалността в най-голяма степен се дължат на специфики на средата в млада възраст, на определени дефицити в общуването с родители, близки или околните, както и на проблеми в живота. Като само една от тези причини може да бъде достатъчно силна, за да доведе до подобен резултат. А само в много редки случаи се дължи на генетични фактори при лицето или при родителите му. В съвременния свят чрез съблазън и чародейство неосъзнати хора пропагандират тезите за правата на ЛГБТ. Подобна ориентация често води до повишен материализъм, егоизъм, гордост и самомнение. Хомосексуализмът е най-често придобито психическо смущение на сексуалността, т.е. на възприятията. Още по темата са написали тук: http://mamaitatko.com/facts.php и http://mamaitatko.com/reports.php .Бог помага!

  19. Симеон каза:

    нот импортант и Стоян Н.П. ако случайно прочетете комента ми и имате желание,моля ви да дадете имейл или скайп,за да си пишем.аз също съм се отказал,но продължавам да се чудя защо го направих.моля ви ако прочетете това нека се свържем :):):)

  20. not-important каза:

    здравей, агнеца :),
    случайно се върнах към тази статия и видях коментара ти, това е моят мейл, ще се радвам да сме си от помощ 🙂 nichtchen@gmail.com

  21. Петър Еленков каза:

    [quote name=“Безпардонност“]Да, безпардонни, отмъстителни, с яки лобита във всеки слой на обществото.
    […]
    Ние виждаме кои са „силните на деня“ в БПЦ. Това е много жалко и срамно. Колкото и да не ми се ще да го казвам то е в душата ми : Горко на нас православните християни с такива архиерей. Горко и на тях .
    Този разказ на момчето е доказателство , че хомосексуалността не е вродена, както смятат много хора. И аз вярвам, че когато човек има волята и истинската вяра в Бога може да се спаси от нея.[/quote]

    И от кога твърденията на някой са доказателство за каквото и да било!?!? Направо съм потресен от това как неща, които просто ни харесват как звучат с лека ръка се превръщат във ФАКТИ и ДОКАЗАТЕЛСТВА! Много бих искал да ми цитирате научни доказателства и изследвания за това, че хомусексуалността не е вродена а придобита. И като казвам научни доказателства точно това имам предвид.