Отсичане главата на св. Йоан Предтеча – празник на загубената любов



Очевидно Христос е разтърсен от новината за смъртта на най-добрия човек на света. Той толкова е потресен, че не Му остават сили да бъде с народа и учениците. Той се оттегля в пустинята, където чрез молитва към Бог Отец да възпълни силите си.

Ние знаем, че Христос като човек трепва и плаче при смъртта на любимия Му приятел Лазар. Като човек Христос се усмихва на децата, учудва се на стотника, шегува се с Натанаил, гневи се на митарите и фарисеите, безразличен е към първосвещеника и към прокуратора на великия Рим. Но никога няма да разберем какво изпитва в сърцето Си Христос, когато разбира за отсичането на главата на свети Йоан, и само Неговото неочаквано оттегляне в пустинята и желанието Му да остане сам издават силата на Неговите преживявания.

Между майките на Господа и на Предтечата цари приятелство. Несъмнено в детството си Христос и Йоан са знаели един за друг. Несъмнено не са губили дирите си. Когато се срещат, те стават не просто приятели, но съработници Божии, посветени в Неговите дълбоки тайни. Всеки от тях вижда другия в неговото небесно величие, което прави отношенията им не просто добри, а безценни.

Който е губил приятел, може да си представи какво означава тази нелепа смърт. Но тук имаме повече. Свети Йоан не е просто приятел на Христа, като Лазар, синът на Захария също е и син на Бога. Само онзи, който е преживял загубата на дете в разцвета на силите му, във великолепието на младостта му, в разцъфтяването и в принасянето на плодове, само той с ужас може да си представи, как изпитваш необходимост да останеш сам със своята разтърсваща печал.

Не, няма да развивам комплекс за вина и да твърдя, че и ние нараняваме Христа със своето малодушие.
Не, няма да развивам комплекс за вина и да твърдя, че ние винаги трябва да помним тези, които сме убили с думите си или че продължаваме да убиваме хора чрез осъждането си.

Не, няма да развивам комплекс за вина и да твърдя, че, за разлика от свети Йоан Кръстител, ние отхвърляме приятелството и тайната на живота с Бога, и по този начин лишаваме себе си от вечността.

Не, ще кажа това, което е важно.

Фактът, че Христос се огорчава и се оттегля в пустинно място, говори за това, колко много Той ни обича…

Важно е да осъзнаваме, че е ужасно и жестоко да нараняваме Господа и да отхвърляме Неговата любов, която всъщност ни е толкова необходима, в която се състои единственият смисъл на нашия живот. Не за вината, а за загубената любов е важно да помислим в този ден, който за Йоан Кръстител става рожден ден в пречистия свят на Небесното Царство.

Той сега е с Бога. А ние постим, за да изразим скръб и да преживеем мъката, по подобие на Христос. Може би, това не е съвсем правилно – да имитираме събития и да скърбим, още повече че свети Йоан Кръстител сега блаженства в Царството Небесно.

Постът днес е уместен по-скоро като символ на това, че ние, а не свети Йоан, сме загубили Христа; на това, че Божият образ в нас непрестанно се потъмнява, както е станало с главата на пияния цар Ирод. Само че вместо от виното, нашият ум се помрачава от плътските и духовните грехове, сред които водещи са самолюбието и гордостта – най-отровните и най-омайващите.

Оскъдната храна в този ден нека ни подсеща за загубената небесна духовна храна. А молитвите, които се четат в чест на свети Йоан Кръстител, нека ни напомнят за величието и силата на Божията любов към Неговите приятели и деца, т.е. към нас.

И тъй, нека изживеем днес духовен възторг от мисленото съзерцание на приятелството между Христос и светия пророк Йоан, и като се отрезвяваме с краткия пост, да дадем на сърцата си прохлада и простор поне в този ден.

Помогни за това, Господи! | www.pravmir.ru

 

Превод: Евгения Николчева

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...