Апостолът на прокаженитеНа 11 октомври 2009 г., неделя, в базиликата “Св. Петър” във Ватикана папа Бенедикт ХVІ канонизира за светци петима души. Най-известен от тях е белгиецът отец Дамиан де Вестьор (1840-1889), наричан също св. Дамиан Молокайски. За интереса към живота и дейността му говори фактът, че досега са му посветени над 300 книги и филми. Последният филм със заглавие “Молокай” е създаден от режисьора Пол Кокс през 1999 г. и главната роля се изпълнява от големия актьор Питър О’Тул.

Новоканонизираният светец на Римокатолическата църква е роден с името Йозеф през 1840 г. в семейството на фламандски търговец. Като младеж става монах в ордена на св. сърца на Иисус и Мария и приема новото име Дамиан. През 1864 г. той отива на Хавайските острови, където е ръкоположен за свещеник и става мисионер сред туземците. Тогава на островите върлува проказа (лепра или болест на Хансен), която е донесена от белите колонизатори. Болните от проказа се избягват дори от лекарите. Още в Стария завет на Библията проказата се смята за Божие проклятие. Хавайските болни не се лекуват, защото никой не знае причината на болестта (открита едва през 1873 г.) и липсват лекарства.

През същата 1873 г. отец Дамиан започва да служи в лепрозория (колония за прокажени) в селото Калаупапа на оcтров Молокай. Преди неговото идване болните живеят буквално като животни. Те дори не погребват умрелите, а ги хвърлят на улицата или ги дават на свинете, за да ги изядат. Първата задача на отеца е да създаде нормално гробище и да наложи християнски погребения. Той основава редица братства, които на практика обхващат цялото население. С дарения, събрани в Европа, отец Дамиан построява път, два водопровода, цистерна за вода, няколко склада, диспансер, църква, училище и къщи на болните. Самоотверженият труд на свещеника намира признание още приживе, но през 1886 г. той си залива краката с вряла вода и не усеща болка. В този момент той разбира, че се е заразил с проказа. Той пише до ръководителя на ордена, който го посъветва да не напуска острова. След три години отец Дамиан умира тук на 49-годишна възраст.

През 1995 г. папа Йоан Павел ІІ провъзгласява Дамиан Молокайски за “блажен”, което е първата стъпка към канонизация. След десет години една от водещите белгийски телевизии провежда допитване сред зрителите за най-великия белгиец и те избират отец Дамиан. В негова чест са издигнати паметници на Хавайските острови, в Белгия и пред зданието на Капитолия във Вашингтон. На церемонията по канонизацията във Ватикана присъстват белгийският крал Алберт ІІ, кралица Паола, посланикът на САЩ при св. Престол и един сенатор от щата Хавай. Сред поклонниците, дошлви за канонизацията, са последните пациенти на лепрозория, в който служи св. Дамиан, както и 80-годишната хавайска учителка Одри Тогучи. Нейното чудотворно излекуване от рак на белите дробове след усърдната й молитва към св. Дамиан прави възможно неговото причисляване към светците. Президентът на САЩ Барак Обама, който е роден в Хонолулу – столицата на Хаваите, изпраща до папата специално послание по повод на канонизацията, в която между другото казва: "Днес, когато милиони хора по целия свят страдат от болести, особено от епидемията на СПИН, трябва да вземем за пример готовността на отец Дамиан да се отзове на неотложния зов за изцеление и грижа за болните".

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...