Богословие и спекулация (част 1)



Може да харесате още...

14 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Нищо лично, но ако мой студент напише такъв текст, ще му го върна за пренаписване. Тук няма увод, излагане на теза и антитеза, заключение. Липсва ясна, кратка и точна мисъл, а тече някакъв поток или по-скоро порой на съзнанието, който те залива и дави, оставяйки след себе си само удавени и измъчени думи.

 2. Idiot каза:

  Текстът ми е труден за четене. Съгласен съм с горното мнение. Видно е, че тук пишещият огромен мускетар толкова гори по вярата. Огънят е хубаво нещо. Ако се контролира. Ако е безконтролен, или ще тлее, или ще е пожар. И двата случая не са ни от полза. То е и като необработен диамант. Обработката става само с помощта на друг диамант. Естествено, отнема се от самия диамант, но после какъв блясък придобива…
  Пожелавам успех на автора!

 3. portos каза:

  Ще прощаваш, архимандрите, ама аз и затова не съм ти студент. Или искаш ли да ти стана??!! Ха-а 🙂 забавно ще бъде, поне през първия семестър. После някого от нас ще трябва да откарат с линейка в усмирителна риза… Аз съм доста стабилен психически, разчитам, че няма да съм откарания.

 4. Дон Кихот каза:

  Не преподавам на І курс. Исках да кажа, че трябва да работиш над стила си, за да стане по-ясен, по-издържан логично и оттук по-четивен. Щом пелтекът Демостен е станал оратор, значи и ти можеш. Умно момче си.
  .
  Днес има имен ден (св. Евфросиния) нашата приятелка Радостина от Варна. Честито!!!

 5. plamen каза:

  Доне, най-после във вашия вечен спор с портос да си проличи кой е по-възрастният 🙂 Не мога да скрия огромното си задоволство от последния ти постинг.

 6. Тина каза:

  Благодаря, отче, за поздрава! И аз поздравявам всички, които носят това име и производните му! Наздраве!

 7. todor_7 каза:

  Дали увода или антитезата ще да са меродавни, или туй що е истината Божия?

 8. portos каза:

  Тезата си ми е ясна и по няколко начина минава през целат статия, рзвивайки се, оттам нататъка е въпрос на личен вкус. Толкоз 🙂

 9. portos каза:

  Освен това цялата статия е… въведение

 10. refab каза:

  Знаеш ли за книгата на Димитър Митев ( варненец) „Инославни вероизповедания“? Там е доста добре представен въпросът, може да я ползваш като източник на тези и доводи.

 11. semo_semkov каза:

  Приятел, успокой душата! Много си тънконараним. На какво ли се дължи?
  Здържай си езика и се смирявай, така ще придобиеш истински Христов дух, и няма да си останеш протестант в душата.

 12. portos каза:

  Приятелю, спестявай си съвети, които никой не ти е искал. Нито те познавам, нито съм съгласен със заключенията ти. Ти ме познаваш още по-малко, тъй, че няма как да знаеш „какво ми е в душата“

 13. portos каза:

  Зная. Превъзходна е. Но, информацията в нея е сбита. Мисля да предложа по-пространна и по-детайлно анализирана. Самия аз съм бил именно адвентист.

 14. Nqkoi каза:

  Миналата година попаднах на една докторска дисертация на някой си Димитър Митев – „Адвентизмът в критично осветление“. След внимателно изследване стигнах до логичния извод – „Безсмислица, лишена от библейска обосновка, облечена в мантията на богословски авторитет и високопарни изрази“. На първо четене и писанията на г-н Ангелов изглеждат по този начин. Нещо повече – като критерий за обективна истина, той използва СОБСТВЕНОТО СИ МНЕНИЕ И УСЕЩАНИЯ ! Естествено е, че всеки който центрира обективната истина около самия него, би изфабрикувал всевъзможни интерпретации и изводи.
  Всеки просветен християнин разполага с универсалният критерий за абсолютна истина – писаното Божие слово ! Затова всяко твърдение засягащо духовните въпроси трябва да бъде тествано чрез Библията и независимо, че се ползва с масова приемственост и вековна традиционност, ако то влиза в противоречие с нея, трябва да бъде заклеймено като фалшиво. Затова г-н Ангелов къде е вашата Библейска обосновка ? 🙂