Жено, освобождаваш се от недъга си!Може да харесате още...

12 Отговори

 1. nadejda каза:

  искам да попитам има ли душата пол? мъжки и женски души дали има или първо се зачева човек. и ако душата няма пол, защо трябва да има места, където жената да стои в ъгъла. каква е връзката между душата и пола (тоест тялото как променя душата ни)…такива въпроси имам отпреди да прочета проповедта на архим. доц. П. Стефанов… и сърдечен поздрав

 2. andrey каза:

  интересен въпрос. Обикновено свързваме пола с тялото. Знаем обаче, че и като психика, душа, манталитет мъжете и жените се различават, и то силно. И в отвъдното душите явно не престават да се усещат като мъже и жени. Очевидно полът е вкоренен в личността много по-дълбоко, отколкото само на ниво тяло.

 3. p_stefanos каза:

  „мъж и жена ги сътвори и ги благослови

 4. p_stefanos каза:

  „мъж и жена ги сътвори и ги благослови, и им даде име „човек“ в деня на тяхното сътворение“ (Бит.5:2). Значи човекът е сътворен двуполов.
  „И ще бъдат двамата една плът“ (Бит. 2:24). Значи полът се проявява предимно в плътта и чрез плътта.
  Още повече, че според християнското разбиране душата няма самостоятелно битие. Душата не е „човек“. В този смисъл въпросът е малко неточно поставен – какво е душата?
  Лишен от полова характеристика, човекът, не е пресилено ако кажа – урод.

 5. Ipodqkon_Psalt V.Stanoev каза:

  Ще се опитам да обясня с по простички думи,какво означава думата-Душа!В Св.Писание Сам Господ Иисус Христос,казва,че плътското ни тяло е храм на душата,а също така и на Св.Дух.Ние християните живеем на този свят тъй-нареченият временен живот,който рано или късно угасва,като горяща свещ,но душата остава вечна,и ако съумеем да живеем праведно(със смирение и търпение,любов към Бога,към ближните,и към нашите врагове)в този временен живот,можем да наследим и вечен живот още тук на земята(Светийте например).В Св.Писание още се казва,че след телесната ни смърт душата отива при Бога,който я е дал.Св.Тайнства Покаяние и Изповед,също така имат велика духовна сила да очистят осквернената човешка душа и да я направят достойна за приемане на пречистите Христови тайни.Двете Св.Тайнства Покаяние и Изповед,са неразривно свързани в душата на каещият се православен християнин.Той знае,че без изповед няма опрощаване на греховете,а греховната душа не може да влезе в Царството Небесно-на любовта,мира , и правдата.Много важна роля за нашата душа има молитвата ни отправена към Бога,Св.Богородица и всички Светий!След Утринните Молитви например в душата ни се отразява сладостта от молитвените думи,и когато светската суета още не е изместила от душата ни,мира и спокойствието,който необяснимо чудно настъпват в душата след утринната молитва!-Проверете всичко това лично,и няма да тъсите никакви други доказателства!

 6. Дон Кихот каза:

  Връщам се от Египет и Синайския манастир, за които съм събрал толкова материали, че мога да напиша книга. Но тъй като нямам време, ще съставя пътепис в обем на голяма статия.
  .
  Отец Стефан ми е приятел, но истината ми е по-приятна. Според него „човекът е сътворен двуполов“. Това не е вярно. В кн. Битие се съчетават два наратива (повествования), които древните редактори след плена не са хармонизирали докрай. Човек не е и не може да е двуполов, както твърдят Платон и гностиците. Някои хромозомни изключения на бисексуални хора само потвърждават правилото.
  .
  „Според християнското разбиране душата няма самостоятелно битие“. И това не е вярно. Ако тези думи се приемат буквално, означават, че душата умира с тялото, което противоречи на откровението и отрича основата на нашата вяра.

 7. nadejda каза:

  „Вие жените покорявайте се на мъжете си,както на Господа, защото мъжът е глава на жената,както и Христос е глава на Църквата……Но както Църквата се покорява на Христа, така и жените да се покоряват на мъжете си във всичко……а жената да уважава мъжа си…!“ Такъв отговор получих, съвсем очакван де. Съгласна съм. обаче да бяхте всички уточнили тука дали въобще е уместен най-горният въпрос, ако не – значи не може да се отговаря. но ако е – защо всички избягахте да коментирате битовата песничка и хората, които я пеят (да бяхте казали, че пеят фалшиво щяхте да сте поне обективни) но е по-лесно да коментирате такива неща, отколкото да водите нормални спорове или да търсите отговори. по-лесно е да наречеш някой дебил или друго… изпитвам голямо уважение към повечето от вас, но някои от припевите ви са по-неуместни и от този на тодор и трупата му. благодаря и поздрави на всички

 8. korki каза:

  прочетете Лука 20:34-36. Това, което аз знам е:
  – Битие 1:27 – полът е даден при сътворението с благословията “ плодете се и множете се“;
  – полът, какъвто го знаем, се реализира след грехопадението;
  – разбирането на пола е във връзка с понятията образ и подобие – Битие 1:26.
  Дано това Ви помогне да намерите отговор.

 9. Ани Попова каза:

  о.Павел е разбрал exlanatio-то на о.Стефан наопаки?
  E, ама че четете по-внимателно, де, това не е маловажен проблем.

 10. Дон Кихот каза:

  Не мисля, че става въпрос за неразбиране. Чета буквално: „Според християнското разбиране душата няма самостоятелно битие“. Когато умре тялото, душата като духовна субстанция продължава ли да съществува или не? Да не говорим, че всъщност и тялото не изчезва, а неговите атоми продължават кръговрата си в материята. Един руски физик изчислява, че във всяка чаша вода, която изпиваме, има 13 000 молекули от тялото на Иисус Христос. Това няма нищо общо с прераждането.

 11. chorbalan4o каза:

  Дон Кихоте, да си жив и здрав, направо ме разби с тези молекули! От сега нататък ще пия вода с едно особено чувство на благоговение. Не се майтапя.

  Между другото, о. Стефан не е първия, който прави подобно изказване за битието на душата. Иска ми се да науча повече подробности.

 12. glory каза:

  Първо МЪЖ После ЖЕНА и Накрая ЧОВЕК