За световната кризаМоже да харесате още...

6 Отговори

 1. Милчо каза:

  Потресен съм от правотата и силата на тези думи. Така бих искал църковните пастири да говорят за днешните ни проблеми.

 2. Питащият каза:

  Търговците обединяват света. Религиите идеологиите, езиците, империите, философите само го разединяват. Изгонените от храма разбира се следват своите егоистични интереси, но са доста напред с материала спрямо духовното и политическото обединение на света. В криза е мисленето на религиозните хора изправени пред предизвикателствата на глобализацията и различието, защото ако Бог искаше на света да има само една религия , сигурно не би разчитал на тях, на нещастните и тъпи посредници и техните храмове , на представата им за непогрешимост и абсолют, на вдървените им от догматизъм мозъци.

 3. о. Павел каза:

  [quote name=“Питащият“]Търговците обединяват света. Религиите, идеологиите, езиците, империите, философите само го разединяват.[/quote]

  Гешефтарите и банкерите обединявали света?! Обединяват го толкова, колкото го обедини фашизмът или СПИН. Отвратителни нелепости на един болен мозък, който се крие зад празен ник.

 4. Rat in a hat каза:

  Питащият #2 е готов за антихриста. Ще му се поклони с радост и ентусиазъм, не от малодушие, както други. Само че, преди това би било добре да се осведоми малко за какво става дума и какво пише в Светото писание по въпроса (вж. последна глава(. Но той явно разчита на своето собствено разкрепостено либерално мислене и няма нужда да чете прашасали закостенели книги. Освен това би трябвало да знае, че само една религия е от Бога, понеже Бог е един и няма нужда нито от много религии, нито от много истини ама, предполагам, че от такова изявление бяс ще го хване. Е жив и здрав да е, само не знам какво прави в тоя сайт

 5. Nikolas каза:

  Първо подчертавам, че изобщо не знам за какво си правя труда да пиша из безсмислените ви форуми, но все пак не мога да не защитя „Питащият“, поради факта, че в неговите думи има доста истина. Първо е вярно, че споменатите : религии, идеологии и т.н. разделят хората.Първо използвам факти от самата реалност – религиозни хора, които са се събрали около една маса и са отворили тема за религии – винаги са се скарвали. Едно с едно мнение няма, всеки защитава собствените си виждания, за да остане прав поне за себе си. Естествено се получава така, поради факта, че библията е обект на интерпретиране. Всеки разбира по различена начин писанията. За идеологии няма да кажа нищо, тъй като религиозните хора си живеят точно в тях и не дават никой да им каже нищо допълнително.

 6. ВераБ каза:

  Nikolas, може би това е, защото вярващите също са грешни хора и правят грешки.
  Не само Библията е въпрос на тълкувание – всичко е въпрос на разбиране от конкретния човек.
  Ето Питащият просто вярва на някои добре скалъпени лъжи, но никой не може да го разубеди, ако самият той не го иска и обидите няма да помогнат, макар и самият той да си служи с тях.
  Не е достатъчно да кажеш нещо на някой човек и дори и това как ще го кажеш. Човек може и Библията да чете 100 пъти и пак да не влезе нищо в сърцето му.

  Притчата за сеяча може да си я припомним от тук:
  Евангелие по Матей, глава 13, стих 1-23: http://sveta-gora-zograph.com/Bible/chapter.php?id=151#S0201_13