Неделя пред Рождество ХристовоМоже да харесате още...

11 Отговори

 1. Eleazar_Levi каза:

  помните ли как правехте забележки за точноста на думите?
  Не,не помните вероятно!
  Нищо аз ще ви напомня.
  Коя е тази Беершеба,жената на Урий ли,в лучая така поне вие я пишете?
  Не съвсем не е тя,вие да не би да сте писали за някоя туристическа агенция,и да сте си мислели за библейските персонажи :0
  Ако сте писали за гр.Беершеба,може,правилно е дори.
  В знак на моята признателност ви пращам сайт,който ще ви осведомява какво е времето там,в случай че решите да го посетите.
  Колкото до жената на Урий,тя се казва БАТ ШЕВА,пише се בַּת שֶׁבַע ,това което посочвате като име е някакво недуразумение.

  p.s.а това е сайта,който да ви осведомява за времето 🙂
  http://weather.yahoo.com/Beersheba-Israel-/ISXX0030/forecast.html

 2. Kerigma каза:

  Във връзка със статията, може ли архим. доц. д-р Павел Стефанов да обясни еврейската традиция според коята само лице родено от майка еврейка е евреин?

 3. Chorbalan4o каза:

  Доне, чудесна проповед! Поздравления.

  P.S. С таз „Беершаба“ обаче май те хванаха на тясно… Е не може всичко да се знае, но за сметка на това ти знаеш доста. 🙂

 4. видрица2 каза:

  неделника на епископ Никодим и протоиерей Цв.п.Христов -Пловдив 1943

 5. Eleazar_Levi каза:

  Само ..си знаеш,втория полусезон пак ще бъдем със 7 т.аванс пред рогатите.

  „Беер“ е дума която по никакъв начин не може да се сбърка с „Бат“,бат означава дъщеря,град Беер Шева е „седем кладенеца“.

 6. Radko Popov каза:

  Поздравления д-р Стефанов и за интересния ъгъл от който подхождате към темата. Истинско удоволствие . . .

 7. Дон Кихот каза:

  Имам познати в Беершева, на които писах напоследък и признавам, че мислех за града, когато изписвах името на тази хубавица. Но интересното е, че в синодалния превод на Библията името на града (Бит. 26:33) и на жената (2 Цар. 11:3) се изписват по един и същ начин – Вирсавия.
  .
  Ще поправя името в сборника с неделни проповеди, който подготвям за издаване, ако Бог даде живот и здраве. Пожелавам го на всички.

 8. Дон Кихот каза:

  „еврейската традиция, според коята само лице родено от майка еврейка е евреин.“ Тази традиция не е библейска, а израелска. Тя противоречи и на традициите на другите народи, които са патерналистични.

 9. Дон Кихот каза:

  Името на злополучния съпруг на Вирсавия не е „Урий“, а Урия. Това е теоморфно име като Исайя, Йеремия и пр., които завършват на ЙА(хве).

 10. Chorbalan4o каза:

  Eleazar_Levi, братле, пак трити коментари… Не можах да разбера какво си ми писал точно, но това, което е излязло си е доста вярно – 7 точки е най-малкото, с което рогатите ще се разминат 😉

 11. Eleazar_Levi каза:

  „7 точки е най-малкото, с което рогатите ще се разминат“,амин,слава тебе Боже!