Неделя след ВъздвижениеМоже да харесате още...

9 Отговори

 1. gaitan vejdu каза:

  Търсих да цитирам 1 изречение за акцент, но така и не смогнах да избера, защото би ми се наложило да пейстна повторно целия съкрушително-великолепен тескт.

  Благодаря!!!

 2. korki каза:

  С внимание и удоволствие прочитам текстовете Ви.

 3. ... каза:

  Когато сме във влак или ресторант, често се срамуваме да се прекръстим и да кажем молитва.

  по тази мисъл имах голямо падение преди време. В крайан сметка не си реших проблема, а просто го забравих. Сега пак си го припомням. Някои казват, че ако се прекръстим на обществено място и има някой нехристиянин ще го съблазним и той ще влезне в изкушение да ни осъди на ум или на глас. А за съблазанта в Евангелието е писано доста строго. И така, кое е по-правилно да спазваме, да внимаваме да не въведем брата в съблазан или да не предадем Иисус? Например как е по-добре да правя на училище като си купувам закуска. Да се кръстя като почвам да я ям, или на ум да се помоля и на ум да се прекръстя и така да ям? Моля, някой да ми отговори тук или на лично слубщение, ще съм ви много благодарен, та в крайна сметка може и във форума да отворим тема.

 4. Дон Кихот каза:

  Който днес крие, че е християнин, е предател като Юда. Древните християни обаче при най-страшните гонения (І-ІV век) се кръстели с един пръст само на челото, което хем е кръстене, хем е незабележимо за околните.

 5. Дон Кихот каза:

  За историята на прекръстването вж. новата статия: Крестное знамение. Почему люди осеняют себя крестом, когда это появилось и что означает – http://www.portal-credo.ru/site/?act=news&id=56910&cf=

 6. Teodor каза:

  Браво! Хубави и точни думи!
  Важното е да ги прочетат повече хора и да се поправим след това, …..защото самото ни общество понастоящем прави този срам. Защото когато видим, че наш държавник се пректъсти пред гроба на незнайния воин, тогава ще имаме малък пример и насърчение.
  Уви! Дано Бог ни прости слабоволието, слабостта и ни даде сили да спазваме заповедите Му!

 7. strat62 каза:

  Благодаря на автора за отличната статия! Браво!

 8. strat62 каза:

  как да избегнем унинието което со получава от ежедневния досега с „грешния и прелюбодеен свят“. Това е тежка ежеминутна борба, която според мен само с често черкуване и причастяване човек мойе да удържи. Особено когато е сам в нехристиянска среда. Ако авторър има опит по този въпрос бих се радвал да го сподели.

 9. Дон Кихот каза:

  Унинието (acedia) е често срещан термин в сборниците за и от древните монаси – патериците. Честото черкуване и причастяване несъмнено е полезно, но познавам много хора, които го правят всяка неделя, без да са се променили на йота. Много по-важно е личната молитва (особено Иисусовата) и четенето на Евангелието.