Осма неделя след ПетдесетницаМоже да харесате още...

5 Отговори

 1. andrey каза:

  „Пет хляба (не нашите самуни, а тънки кори, печени по вътрешните стени на пещите)“. И до днес на Изток хлябът се изпича така – залепен върху стената на яма, на чието дъно гори огън. Мога да засвидетелствам, че е невероятно вкусен 🙂 Това обаче не са тънки кори, а по-скоро малки питки.
  Учудващо е колко много живи детайли от библейския живот са се запазили там в почти непроменен вид.

 2. Дон Кихот каза:

  Има една тънка подробност в твоето обяснение – питките са тежки и не могат да останат залепени по стените на пещта, докато корите могат. Ако отидеш в марокански или индийски ресторант, точно такъв хляб поднасят.

 3. andrey каза:

  Хапвал съм ги лично 🙂 , и то не в ресторант в София, а на пазар в източен град. И то много пъти. Виждал съм и пещите, в които ги пекат. Могат, разбира се, да стоят залепени – та това не са някакви тежки сватбарски пити като нашите, а плоски леки питки от еластично тесто.

  Може би в Мароко и Индия хлябът е във вид на кора (т.е. безквасен), но там, където съм бил – Централна Азия – не е така.

 4. andrey каза:

  „тлъстина от овни“ (Втор. 32:14) – каква е тази тлъстина и от коя част на овена се взима, но ме е страх за по-деликатните читатели (читателки) 🙂

 5. леонор каза:

  Явно говорите за различни неща.
  В арабския свят има и питки, има и тънки, кръгли печени хлебни кори – традиционния арабски хляб, за който говори Дон Кихот, и който се споменава в евангелското четиво.