Свети Седмочисленици


Наскоро ми се случи да потърся отговор на въпроса кои са св. Седмочисленици. Срамно е, но е вярно, че по-голяма част от запитаните не можеха да отговорят. Говорим за духовните недъзи на обществото. Как могат да бъдат излекувани те? Толкова ли трайни са последиците от времето, когато училища и улици се кичеха с безличните лични имена – Климент, Борис, Наум, Паисий, Иван Рилски и пр., не говорещи нищо за живота и делата им. Въвеждането на предмета религия ли ще ни научи на българска история? Не, явно, че българинът трябва да се събуди и прозре, че и в Европа безлични личности не могат да съществуват. Мъка къса сърцето ми като пиша тези думи. Какъв по-голям недъг от този да не знаеш от къде идваш? Как тогава ще разбереш накъде отиваш?

 

На 27 юли Българската Православна Църква чества заедно първоучителите, просветителите и равноапостолите на славянските народи св. Седмочисленици – това са светите Кирил, Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Оценила по достойнство делото им църквата е отредила този ден за общото им почитане, независимо, че в църковния календар за всеки от тях е отреден отделен ден.

Известни със своите диспути за християнската вяра и право на всеки народ да използва своя език за прослава на Бога, светите братя успяват да бъдат бляскави победители в борбата с триезичната ерес. Св. Ангеларий умира в българската столица Плиска, в дома на болярина Чеслав, веднага след като пристига заедно със св. Климент и св. Наум, изгонени от Моравия. За Горазд се смята, че е проповядвал по най-западните предели на Симеонова България, където се намира и гроб на негово име в манастир до албанския град Берат. Името на Сава се свързва и с още едно Лаврентий. Предполага се, че след като е приел монашество е сменил името си по обичая в Църквата. Св. Наум учредява школа в Плиска, в която с останалите сподвижници полага основите на българската Църква, държава и просвета. След историческия църковно-народен събор /893/ св. Наум е изпратен на мястото на св. Климент в основания от него своеобразен университет в Охрид, където и умира. Преди да бъде ръкоположен за епископ св. Климент Охридски опростява сложната глаголическа азбука и създава кирилицата, на която пишем и до днес. Книжовната му дейност е неразривно свързана с църковната. Основава множество манастири и църкви, огнища на народна просвета и християнско благочестие. Патронът на Софийския университет умира последен от св. Седмочисленици и датата на неговата кончина е учредена за всеобщото им честване.

Прославяйки епохалното им дело църквата засвидетелства своята признателност. А, ние? Благодарение на тях българите успяхме да прогледнем истината и излязохме от мрака на незнанието. Така през ІХ-ти век тръгваме по пътя на богопознанието. Делото на светите братя и техните ученици е велико и вечно, без него не би имало българска държава и народност. Само едно поколение бе необходимо да стигне България до своя "златен век". България на Симеон без интернет беше не само в Европа, но и света се съобразяваше с нея. Единадесет века по-късно ние сме отново в Европа. Да оставим на страна икономическите и политически фактори. Можем ли само с чужди постижения да имаме собствен облик в нея? Дълго време сме били под чуждо владичество и не сме се обезличили като нация. Нима ще допуснем това сега? Не малко сме дали на света, но следва и да го знаем, за да имаме свое достойнство. Да не забравяме думите на св. ап. Павел "Помнете вашите наставници, които са ви проповядвали словото Божие".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...