Влезли сте в Църквата? Дръжте се за Църквата; друго спасение нямаМоже да харесате още...

6 Отговори

 1. Стефан Чурешки каза:

  Бях решил да не пиша повече коментари, но поредните магарии на Синода ме принуждават, ако имам форум да си кажа мнението. Църквата вече не е това, което е била Няма нищо по-глупаво и по-душегубно да се ходи в храма и да се търси свещеника Смисъл от вярата има ако ни води към спасение, а спасението ни се дава от божественото. Сегашната БПЦ има исторически претенции и форма на божствени вещи, но като знам какво е станало през комунизма дълбоко се съмнявам че свещеницете, особено по-старите носят божи дух, имат божие слово и показват божествени дела. Ние следва да търсим божественото, а то до-голяма степен е извън Църквата, която е станала финансов и политически инструмент на БКП и бившата ДС. За жалост лумпениадата, наглостта, неблагодарността и самомнението, че са богоизбрани властва в редиците на БПЦ и ние не можем да очакваме от нея, че ще милее за вярата и народността, двете най-важни неща според възрожденската литература Трябва сила, която да направи БПЦ Христова Църква,а не ООД

 2. о. Павел каза:

  „Няма нищо по-глупаво и по-душегубно да се ходи в храма и да се търси свещеника“. С тази логика излиза, че атеизмът и сатанизмът са спасителни доктрини.
  .
  „Ние следва да търсим божественото, а то до-голяма степен е извън Църквата“. Бог е въздесъщ и както Църквата няма видими граници, така и Той не може да бъде ограничен от абсолютно нищо.
  .
  „Църквата… е станала финансов и политически инструмент на БКП и бившата ДС“. Това са клеветнически твърдения без доказателства.
  .
  „Трябва сила, която да направи БПЦ Христова Църква“. Насила хубост не става, а в духовната сфера – най-малко.

 3. Стефан Чурешки каза:

  „Отче“ Пdвеле, първо не следва от моите думи, че сатанизмът е спасителна доктрина, още повече, че не знам да има книга, посветена на проявите и принципите на действие на лукавия и неговите демони, както прочутото по цял свят с политическата си обвързаност православие не си е дало труд да направи енциклопедия на духовете и на проявите на невидимото, а с лека ръка сатанизира хора като Ванга например или други личности, които не участват в политическия и културен проект на православието. Второ, мнението че БПЦ е политически и финансов инструмент не е мое, а на наблюдатели, и на аналитици, които изследват действието и бездействието, мълчанието и говоренето на БПЦ и стигат до извода, че тя е тясно оплетена с БКП и ДС, още повече че чакаме досиетата, а тези две формации се интересуват от власт и пари. И тъй като наистина Бог е безграничен , то Неговата промисъл допуска божественото да се носи извън институциите и формите на култа, […].

 4. Кон Кичев каза:

  Ще дочакаме ли досиетата на сега действащите агенти и офицери в Църквата или с този въпрос нарушавам „националната сигурност“? И къде да търсим проявата на Божественост? Някъде между офицерите и обикновените хора с почти промити мозъци, къде е тази Божественост?
  Ако имате Вяра…
  Ако имате Вяра…
  Ние имаме Вяра(колкото знаем и можем) , ама много се вижда спекулата и порнографията около БПЦ.

 5. Мирослав Николов каза:

  Стефане по нормалната човешка логика като не водиш християнски живот трудно може да ти се има доверие по въпроси относно вярата. Друго е излишно да казвам.

 6. ЛЮБОВ§СМИРЕНИЕ каза:

  Стефане, за да се води христиански живот по устава на Православната Църква трябва да имаш доверие на свещеника, а у нашенско е малко по-сложна обстановката. Усложнена е от страсти и мъдрост. Не го забравяй това, ти трябва да си идеален по преценка на попа, за да те чуят или уважават! А това, което го пишеш няма нищо общо със Смирението и Богословието на днешните ХРИСТИЯНИ и горди апостоли.