Конспиративните теории за пандемията и техните медицински последици – онлайн дискусия от поредицата „Православие и съвремие“Как изглежда днес кризата в българското църковно обществото, която причини пандемията от коронавирус?

Къде е България в световните статистики и можеше ли да е различно? Защо конспиративните теории пуснаха корени в Българската православна църква толкова лесно?

Каква вреда нанесоха фалшивите новини върху здравето и живота на хората, и защо медицинските власти не взеха отношение по този въпрос?

Трябваше ли и трябва ли с днешна дата Църквата в лицето на своето ръководство да бъде по-активна в насоките към вярващите в техния избор на поведение в кризата?

Възможен ли е път обратно – от мястото на разделението и изгубеното доверие към осмислени общи действия за преодоляване на кризата?

На тези и други въпроси ще потърсим отговор в първата за 2022 г. дискусия от поредицата „Православие и съвремие“, организирана от фондация „Покров Богородичен“ и портала Православие България, заедно с нашите гости д-р Камен Данов, Пламен Иванов и модератора Пламен Сивов.

Дискусията ще се проведе на 22 февруари, вторник, от 18.30 ч. на живо във Фейсбук на страницата на ателие-книжарница „Къща за птици“. Запишете се за участие в събитието, за да получите известие за началото на поточното предаване.
Можете да гледате събитието и на YouTube канала на Православие БГ (абонирайте се за канала, за да получите известие за начало на събитието).
Нашите последователи в социалните мрежи и интернет отново ще имат възможност да зададат предварително конкретни въпроси към участниците. За тази цел молим всеки, който има въпрос, да го зададе предварително във формата на сайта Православие БГ или като коментар в дискусията на събитието във Фейсбук. Най-интересните въпроси ще бъдат включени в дискусията по темата.

Д-р Камен Данов е началник отделение в УМБАЛ „Пирогов“, специалист по гастроентерология и дългогодишен редовен асистент по вътрешни болести в Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести в УМБАЛ „Александровска”. Член е на Българското дружество по гастроентерология с гастроинтестинална ендоскопия, Европейското дружество за изследване на черния дроб, Българската асоциация по ултразвук в медицината. Защитил е дисертационен труд в областта на хемостазеологията при чернодробна цироза. Автор е на множество научни и научно-популярни статии.

 

Пламен Иванов е филолог и богослов. Завършил е богословие в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и Магистратура „Историческо и практическо богословие“ в Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Завършил е също Славянска филология във ВТУ със словашки език. Работи като преводач консултант, автор е на публикации в сайта Православие БГ и списание „Свет“.

 

Пламен Сивов е завършил Юридическия факултет на Софийския университет. От 1996 г. е директор на фондация „Покров Богородичен“, на която е също така един от учредителите. Редактор е на списание Мирна (1996 – 2008), гл. редактор на списание Свет (2009 – 2011), редактор и автор в портала Православие БГ. Член е на Управителния съвет на Световната федерация на православната младеж SYNDESMOS (1999 – 2003). Автор е на много статии за състоянието на Българската православна църква, преводач (от английски и руски) и редактор на книги и периодика.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...