Митрополит Онуфрий: Любовта без Бога е просто търговия



Митрополит Киевски и на цяла Украйна Онуфрий

„Бог е любов и Той е източникът на цялата истинска любов. Любовта без Бога, когато очакваме нещо в замяна, е по-скоро търговия“, изрече Негово Блаженство митрополит Киевски и на цяла Украйна Онуфрий в своята неделна проповед по Синаксиса на новомъчениците и изповедниците от Екатеринослав.

„Светците, които се отказаха от земното в името на служението на Бога, ни призовават със своя пример да се опитаме в нашия собствен живот да извървим пътя към Небето, дори и със съвсем малки стъпки“, добави украинският владика.

„Този ​​път е описан в Светото Евангелие“, подчерта Негово Блаженство. „Ако сме разумни и разчитаме на Евангелието, ако го четем и установим живота си според него, тогава сме се устремили – някои по-бързо, други по-бавно – към Божието царство, където са всички светии.“

Както отбеляза митрополитът, Божественият закон, според който трябва да се стремим да живеем, се изразява в повелите на любовта – любов към Бога: „и възлюби Господа, Бога твоего, от всичкото си сърце, и от всичката си душа, и с всичкия си разум, и с всичката си сила“ (Марк. 12:30); и любов към ближния: „възлюби ближния си като себе си“ (Марк. 12:31).

Двете заповеди са неизменно единосъщни: „Без Божията любов не можем да обичаме ближния си, защото източникът на любовта е Бог. Ако прекъснем връзката си с този източник, силата на любовта отпада.“

„А любовта без Бога е по-скоро търговия“, продължи митрополит Онуфрий. „Когато правим добро някому, защото очакваме нещо в замяна, това всъщност не е любов“, изтъкна той.

„Но когато обичаш Бога, получаваш такава сила от Него, че можеш да Го обичаш жертвено, без да очакваш нищо в замяна. Тази жертвена любов ще спаси всеки един човек и целия свят“, подчерта украинският архиерей.

В заключение Негово Блаженство отправи пожелание: „Нека Господ ни помогне, скъпи братя и сестри, да изобразим в себе си нашите светии, за да вървим по пътя на любовта, смирението и молитвата, който води към Небето, към спасение в Исус Христос, нашия Господ.”

 

Източник: orthochristian.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...