Проповед на Лазарева съботаВъзкресението на Лазар, миниатюра, 12 век, Константинопол

Иисус обичаше Марта, и сестра й, и Лазаря. (Иоан 11:5)

Единственото, което се казва в Евангелието за Лазар, е че той бил приятел на Господа. Тоест, сърцето му е било съединено със сърцето на неговия Учител.

Христос възкресява Лазар като Свой приятел преди всеобщото възкресение, макар Лазар да е бил за четири дни в гроба.

Спроред словото на Господа, ние ставаме Негови приятели когато спазваме заповедите Му (вж. Иоан 14, 21 и 23). Следователно спазването на заповедите е семе на Възкресението.

И когато сърцето ни е съединено с Господа, ставаме Негови приятели и сеем възкресение и вечност.

Тогава очакваме, че Господ ще възкреси и нас като Свои приятели, още в този живот, преди всеобщото възкресение, стига да Му отдадем цялото си сърце и да се предаваме с доверие на святата Му воля. Очакваме това, дори когато Той допуска да останем „за четири дни“ в гроба.

Превод: Мила Игнатова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...