Първа неделя след Неделя подир ВъздвижениеМоже да харесате още...

8 Отговори

 1. Ангел Небесен каза:

  Някъде беше писано: „Трагедията е в това, че доста пастири са всъщност ОВЦЕ!“ Това е може би доста крайно мнение, но за друго не се сещам когато чета творенията на този човек. Никого не искам да обиждам, но ако проповедта трябва да възбужда човек да продължи богословстването в сърцето си, да се докосне, доколкото е възможно, до Божията любов, да пресъздаде в съкровеостта си думите на Спасителя и по този начен да го обикне с цялото си сърце и разум, то умотворенията на този човечец не стигат по-далеч от „университетското богословие“ индиректно отблъскащо със своя формализъм и скрупольозна приповдигнатост от собственото си величие. Дарбата трябва да е хармонично разположена – от една страна трябва да можеш да пишеш, от друга трябва да знаеш какво и как да напишеш. За съжаление последните две Бог ги дава само на тези, които той е избрал, а не е оставил сана и университетското преподаване да свършат тази работа вместо него.
  Със сигурност доста неофити и съвременни фарисеи ще ахкат и охкат след написаното, което е всъщност и целта; но до някакви по-дълбоки мисловни колизии няма да се стигне от което следва, че написаното ще отлети като дим без да дава сериозни теми за размисъл.

 2. Дон Кихот каза:

  Кой е „Ангел небесен“ ли? Ето го в неговите изисквания: „Богословие – трябва да се изкорени.
  Вероучение – Ако пуснем децата и младежите на богословите, Църквата Христова ще загине“. Оставалото е мълчание. Или сатанизъм.

 3. Ангел Небесен каза:

  откога дяволът действа открито, всички да го видят; не мисля

 4. Ангел Небесен каза:

  той винаги е скрит и винаги действа от гледната точка на НАЙ-ДОБРОТО, НАЙ-ВЪЗВИШЕНОТО, НАЙ-ПРЕКРАСНОТО. Докато един ден не установиш, че душата ти я няма.
  Той, Господ Иисус Христос е гонил демоните със силата на своята любов, а Вие УЖ сте негов последовател не може да изгоните поднебесните духове на злобата в душата си и ставате комичен в параноята си мислейки, че знаете кое е демон и кое не – затова Той ще Ви бъде съдник.
  Защото си мисля, че страшният съд ще е страшен за хората с „чиста“ съвест.

 5. dr rossy_koleva каза:

  Странно ми звучи в текст на християнска тематика цитирането на Сократ – на авторитет от една езическа култура, която насажда свои ценности и което е не по-малко важно – и други богове! Много странно! Аз подкрепям писането на проповеди, но не мога и не искам да вземам отношение по течашия тук спор! Чувате ли божия глас в себе си (вж. Апокарипсиса), дали чука в нас като християни?

 6. о. Павел каза:

  Един флорентинец сънувал, че отива сутрин на работа, минава край една църква, пред която има статуи на лъвове, пъха си ръката в устата на един от тях и – в съня – лъвът оживява и схрусква ръката му. Той се събужда вир-вода, казва на жена си, но махна с ръка. Това е само сън. След това тръгва за работа, минава край църквата, поглежда лъва и си казва: „Я да пробвам за всеки случай“. Слага си ръката в устата му и извиква от болка. Когато си изважда ръката, на нея е увиснал скорпион. Човекът умира на улицата, докато дойде линейката.

 7. Теология ШУ каза:

  Последното причастие на Сергей Бондарчук –
  http://www.ruskline.ru/monitoring_smi/2011/09/23/nenazidatelnye_rasskazy/

 8. Стефан Чурешки каза:

  От правилния прочит на Библията се вижда, че Бог се грижи за хората на ЗЕмята и им дава блага от всякакъв характер. а БПЦ всичко усвоява и инкасира, подкрепяна от чужбина като част от антикомунистическия проект и като средство з аизлизане от антихуманната криза, в която е затънал света. Така че да живее международното положение, както говореха и приятелите и спонсорите на БПЦ – комунистите, сега политици, политолози, социолози и бизнесмени. […]