Свети Паисий Светогорец и ангелът хранител



Геронда, нашият ангел хранител винаги ли е до нас в беди, винаги ли ни помага?

От нас зависи колко голяма ще бъде неговата помощ. Той може да ни избави от голямо премеждие. Ако ние правим това, което трябва да правим, тогава и ангелът прави това, което трябва да прави. Много чудеса са извършени с помощта на ангела хранител. Колко много сила има един ангел! Понякога помага дори и с мълчанието си!

Веднъж се намирах в безизходно положение. Поради скръбно огорчение имах усещането, че някой сякаш стърже в главата ми с длето и ще ми счупи челото. Сякаш очите ми щяха да изхвръкнат от орбитите. По-силно ме болеше дясното око. Болка, непоносима болка! Не можех да си намеря място от болка. Не знаех какво да направя!

Помолих се и поисках от Бога да ме избави от тази ситуация. И изведнъж виждам на дясното си рамо моя ангел пазител. Беше като дете на 12 години. Имаше красиво лице, кръгло, с кръглички очи. Направо блестеше! Самото му присъствие стопи болката ми. Но я стопи не радостта ми, а изчезна благодарение на Божията благодат. Радостта не потушава болката, радваш се и едновременно с това изпитваш болка. Но Божията благодат! Какво голямо нещо! Не може да се опише! Ако е така, казах си тогава, не с длето, с чук нека ме ударят по главата! След това се намери и разрешение, което по човешки не съществува.

Ангелът хранител каза ли Ви нещо, геронда?

Не, само ме погледна.

Геронда, когато видиш твоя ангел хранител, виждаш само неговия лик, или така, както той изглежда в действителност? Има ли материя?

Той е нещо много ефирно…

 

(Из румънското издание „Св. Паисий Светогорец. Духовни слова“ том VI, “За молитвата“, изд. „Евангелисмос“, Букурещ, 2013 г.,с. 91-92)

Превод: Сандра Керелезова

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...