Св. Богородица се сърди на тези, които не искат нищо от нея



Sv. BogoroditsaВъзлюбени братя и сестри, ако я нямаше Св. Богородица, нямаше всичко в духовния свят да е толкова хармонично и цялостно. Тя има толкова величествено място в Божието царство, за да седи като императрица на трона си, но избира и от небесата да се жертва за нас, да бди над нашето ложе!

Това показва, че Господ ни е създал с много любов, за да се радваме заедно с Него в Царството Божие, но за да бъде така, трябва да се жертваме.

Господ ни дава повече, отколкото ни е отнел Адам, Той ни е дал възможност за обожение според даровете, които е получил всеки от нас. Но имаме нужда от кръст, от жертва, защото трябва да сринем в нас всичко, което грехът е създал, обаче и това усилие можем да положим единствено по Божието благоволение.

Веднъж, по време на моя беседа, получих бележка, в която някой бе написал: „Аз извърших един малък грях… “. Този човек бе определил греха си като „малък“. Тогава му отговорих пред събралото се множество: „Скъпи господине, познавам човек, който имаше грях по-малък и от Вашия! Той изяде само една непозволена ябълка!“. Погледнато от перспективата на самооправданието, падението на Адам, което има огромни последствия за цялото човечество, може да изглежда като дребно прегрешение. А резултатът е отделянето на човека от Бога. Трябваше да дойде Спасителят, за да ни изкупи… Имаме и Богородица, която за нас, окаяните, е като необятна тайнствена вселена – тя предпочита да бди до ложето на болните и страдащите, въпреки че й е дадена власт на небето и над земята. Голям пропуск е да не искаш нищо от нея! Тя се сърди на тези, които нищо не й искат. Трябва да се молим за нейното застъпничество пред Бога, докато сме живи, но при условие, че си носим кръста.

Където и да си – в семейството, в работата, сред приятелите – навсякъде имаш нужда от хармония, но за да я постигнеш, трябва да умееш да се жертваш! Казвай всеки ден „Господи, Господи!“. Господ се радва дори и само на това! Не е необходимо кой знае какво умение или някаква специална молитвена техника! Достатъчно е да раздвижиш сърцето си! Колкото повече говориш на Господа, толкова повече осъзнаваш колко сме загубили поради греха на Адам. А Бог ни е дал възможността да се обожим и да обичаме и враговете си! Много често си повтаряме, че можем всичко, но все още не можем да обичаме враговете си…

Докато стоях до толкова умиращи през годините на моето служение, се убедих, че всички горко се каят и искат да живеят поне още един ден! За да поставят нещата си в ред. Запомни, че днес е този ден! Братя християни, диханието е дар от Бога, дори и то не е наше! Всичко и всички сме водени от голямата Му любов. Давате ли си сметка какво може да се случи, ако Спасителят се откаже да ни обича?!

Казвайте: „Богородице, не ме оставяй!“. Мислите, че това е малко? Не е малко там, където има любов. Където има безпределна любов всичко е възможно. Любовта е критерият за Съда в последния ден. Затова не обръщай внимание какво е в устата на света, или какво крещи дяволът! Важното е само онова, което казва Господ в сърцето ти!

Днес не сте дошли само на празника в Текиргьол*, дошли сте на небесен празник, под покровителството, ласката и радостта на Пресвета Богородица! Нека Господ да ви укрепява! I www.cuvantul-ortodox.ro

 

*Има се предвид манастира „Св. Мария“ в румънския град Текиргьол.

 

Беседата е публикувана със съкращения

 

 Превод: Сандра Керелезова 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...