5 неделя след ПетдесетницаМоже да харесате още...

5 Отговори

 1. Vladislav каза:

  Защо в църковното календарче на БПЦ за пета неделя след Петдесетница пише, че се празнува: „† Пета неделя след Петдесетница. Св. безсребърници Козма и Дамян в Рим († 284). Възвръщане мощите на св. Иоан Рилски (1195). „, а тоз празник е означен: „† Седма неделя след Петдесетница – на светите отци от шестте Вселенски събори.“. Къде е грешката или разминаването, не мога да си обясня. Спомням си, че тази неделя проповедта беше по Евангелието за двамата бесновати и стадото прасета, Св. безсребърници Козма и Дамян, и Св.Йоан Рилски.

 2. dari каза:

  Владислав, вероятно става дума за досаден пропуск, тъй като празникът на Светите отци от Шестте Вселенски събора е подвижен и зависи от кой от двата типика – Цариградски или Йерусалимски се е водил архимандрит Павел. Или може би има друга причина, която може да ни каже авторът.

  Въпросът опира до сериозно познаване на устава и богослужебните книги и единственото, което успях да разбера е, че празникът на Светите отци не бива да се празнува по-късно от третата неделя на месец юли.

 3. Vladislav каза:

  Благодаря за коментара. Все пак и в календарът с празници в http://pravoslavie.bg като празник е поставен този на светите отци от съборите на мястото на Пета неделя след Петдесетница, което не е в съответствие с каледнара на БПЦ. Просто любопитство, ясно е че има логично обяснение 🙂

 4. Vladislav каза:

  Извинявам се, може би от мен е грешката, но преди като проверявах сякаш имаше разминаване в календара на сайта, а сега няма. Извинявам се още веднъж.

 5. Vladislav каза:

  Последно от мен: по индекс от http://google.com от 30 юни 2007, празникът в календара на сайта на св.отци наистина е бил посочен за пета неделя, но явно екипът на православие.бг е поправил разминаването. 🙂