Волен пак ще учи богословиеМоже да харесате още...

11 Отговори

 1. Георги от Хасково каза:

  …сляпо да прогледа!

 2. toshev2006 каза:

  Не става ясно каква религия ще изучава. И само ще изучава или и ще практикува?

 3. Liturgist каза:

  О. Павле, искрено се надявам да запазите Вашата безпристрастност по време на Сидеровите изпити! Вярвам в това ! Между другото в science bg прочетох статията Ви за житието на св. Теодосий Търновски ! Невероятна е ! Поздравления !

 4. diyana_nik каза:

  И дано душата му намери нужното равновесие – това делене на хората и открита агресия не го издига над неговите политически противници, а го слага на едно ниво с тях.Надявам се,че чрез добрите богослови ще обикне Православието и България.Като истински Христов воин,а не псевдовеличие.

 5. Дон Кихот каза:

  Аз не задавам въпроси, а студентите теглят. Като Козирог най-много късам тези, които са ми най-симпатични.

 6. toshev2006 каза:

  О.Павеле, не разбраз от кой „козирог „си?- С два рога или един? Странно държание за един „православен монах“!

 7. miglena каза:

  О. Павел, медитацията преди или след хороскопа я вземате?

 8. Дон Кихот каза:

  Това беше шега, а вие се вързахте. Естествено, няма никакви зодии. Един мой студент в момента пише дипломна работа на тема „Астрологията от християнско гледище“.
  .
  Не се стряскайте от демонизираната като Сидеров дума „медитация“. Тя е най-различна – като молитвата. Исихазмът практикува типична християнска медитация.

 9. toshev2006 каза:

  Макар, че си писал книга за исихазма, явно не разбираш разликата между медитация /самовглъбяване- имитиращо молитва, не към Бога, а към нещо неопределено/, и съзерцателното молитвено състояние на светиите-исихасти, които са влизали в такова тясно общуване с Бога, че са изпадали в състояние на безмълвие. Божествената красота им е доставяла такава наслада, че словото е губело своята сила. Това ,за разлика от медитацията, която протича в състояние на транс /безсъзнателност/, е било състояние на пълна съзнателност, толкова трезва и жива, колкото не можем да си я представим ние грешниците с нашите ощетении емоции и чувства. Св.Теофан затворник, говори, че състоянието на съзерцателна молитва е рядкост, нещо, което могат да опишат само преживелите го, а той самия смирено се счита за такъв, който не е достигнал такава молитва. И понеже ти, о.павле, приравняваш молитвата с медитация, надявам се сигурно считаш Иисусовата молитва за мантра. Ако е така явно въобще не знаеш какво е молитвата, едва ли я практикуваш, макар че се водиш монах. Прочети мнението на о.Серафим роуз относно разликата между молитва и медитация, той ясно разграничава тези две състояния у човека.

 10. Дон Кихот каза:

  звателната форма не е „Павеле“, а „Павле“. Забравил си Деян. 26:24.
  .
  Съзерцателната молитва или състоянието на екстаз е голяма рядкост и дар Божи, а не резултат на волево усилие. Но когато се случи, разтърсва човека за цял живот.

 11. dr rossy_koleva каза:

  Фрапантното желание на Волен да следва в богословски факултет извиква в мен спомена за една подобна обвързаност, а именно за това, че богословие е следвал и самия Йосиф Сталин. Защо ли точно за това се сетих?