Несебър събра видни иконографи


Най-хубавото постижение на фестивала е, че има ядро от млади хора, които работят за проявата и стават все по-добри иконографи. И ако за един народ бъдещето са децата, то за фестивала на иконописта бъдещето е в тях, категорични са организаторите на Фестивала на християнските изкуства, който се провежда в Несебър.

Какво още се случва там, ще научите в информацията, предоставена на Православие БГ от пресцентъра на община Несебър.

12 видни иконографи от цялата страна подредиха в Несебър най-добрите постижения на Българската иконография. За втора година община Несебър е домакин на фестивал на иконописта, в рамките на който от 28 август до 1 септември в античния град си дават среща български творци, изкуствоведи и богослови, занимаващи се с проблематиката на православната икона.

С изпълнения на група за църковно песнопение Юлангело, фестивалът на християнските изкуства бе открит официално от секретаря на общината Миглена Щерионова. 94 творби подредиха авторите в трикорабната базилика „Старата Митрополия”, сред които могат да се видят както икони от ранното Средновековие до Възраждането, така и миниатюрна резба, дърворезба и резба върху слонова кост.

Като комплимент към община Несебър авторът Димчо Димчовски е включил в експозицията си точен препис на несебърската Св. Богородица. Според Димчовски най-висша функция на иконата е нейният литургичен прочит, чрез който тя се превръща в прозорец към друг свят. „Трябва по-често да се срещаме с православната икона. Заставайки пред нея, ритмичността, магията и вложеният труд на иконописеца приспиват телесните сетива и отвеждат към духовна сетивност. А това прави човек благ и смирен.” – споделя авторът.

Джо Витрано е чуждестранният творец в тазгодишното издание на проявата. Занимавал се е със скулптура, бижутерия, докато открил в себе си интереса към православната икона. Италианецът участва с шест свои творби с живописен слой върху златна подложка. Неговите икони са в примитивен стил, но имат препратка към стугатската икона, чиято техника позволява ефирно излъчване, според българските му колеги. Чисто интуитивно Витрано е достигнал до тази техника, като по този начин доближава иконата не до феномена, който е тя, а на преживяване на мирянина пред нея, допълват те.

Паралелно с изложбата, иконографи и майстори – дърворезбари в уъркшопове демонстрират етапи от производството на своите творби. В рамките на фестивала участниците имат възможност да разменят идеи и опит, както и да обогатят познанията си, чрез лекциите и дискусиите предвидени в програмата. В три последователни дни в Конферентния център на Несебър от 18.00 ч. реферати ще изнесат:

Георги ТодоровИконата в откровение и въображение; проф. Георги КаприевЕвсевий Кесарийски против иконите; д-р Мариян СтоядиновСветлината в иконата; проф. Калин ЯнакиевИконата като присъствие на словото; Слава ЯнакиеваЕзически следи в християнската култура.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...