Ново списание за религия и култураМоже да харесате още...

9 Отговори

 1. Радостина каза:

  На добър час на новото списание! С пожелание да разнася светлината на Христовото благовестие в оскъдния на православна книжнина български пазар. Бог да е с вас!

 2. Радостина каза:

  В коментара си пропуснах да попитам: откъде може да се купи, само онлайн ли може да се поръчва?

 3. Надяваме се списанието да се продава – като минимум – в същата мрежа, в която се разпространяваше списание Мирна, а и на други места. Тъй като е съвсем ново издание, тепърва ще изграждаме и разширяваме разпространителската му мрежа. Скоро ще информираме читателите за допълнителни места, откъдето да могат да го намерят. Засега най-сигурният начин си остава поръчката онлайн; до няколко дни списанието ще се продава с отстъпка и Православната книжарница, вкл. онлайн.

 4. Пламен Иванов каза:

  S tova novo spisanie prekratiava li se izdavaneto na spisanie Mirna? I ako da – zashto. Tazi nova koncepcia razlichna li e ot tazi na Mirna?

 5. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Поздрави от Регенсбург. Като автор на новото списание сигурно не трябва да се изказвам, но ще го направя. Не мога да разбера каква е логиката то да се лансира в края на юли, когато цяла София е в отпуск. Прицелено е към младежка аудитория, а носи прашното старобългарско или църковнославянско име „Свет“ (Свят). Каква е концепцията на списанието? Да поднася леки четива с някои духовни елементи на една аудитория, съвсем чужда или загубила усета си за духовното? Направен ли е пазарен сондаж, който да установи колко екземпляра биха се продали и дали цената 7 лв е достъпна за младежите в тази криза? Все някой трябва да отговори на тези реторични въпроси.

 6. Горните два коментара са до известна степен свързани. Прекратяваме издаването на списание Мирна след повече от 10 години работа по този проект (първият брой на сп. Мирна излезе през 1996 г. и беше една от най-важните програми на фондацията, която особено обичахме). Оказа се обаче, че в България аудиторията на текстовете на Мирна са около 200-300 човека – цифра, която не оправдаваше инвестирането в печатно издание, особено след бързото развитие на Интернет. Някои подобни издания продължават да излизат, по силата на простата формула „щом някой плаща, и нищо да не продадем, все тая“, но за нас този модел на работа ставаше все по-неприемлив. В момента около 50% от всички статии, публикувани в Мирна, вече са качени в Православие.БГ, ще продължаваме да качваме тези качествени текстове и занапред, както и ще продължим да превеждаме и публикуваме текстове от подобен характер.

 7. Аудиторията на Мирна е почти 100% онлайн, така че смисълът на печатането на едно (оказало се) бутиково, елитно, или както щете го наречете списисание, се загуби преди около 1-2 години, когато Православие.БГ започна да има тази посещаемост.

  По отношение на Свет – цената ще е 5, не 7 лв. За името спорихме много, не ми се потъва в аргументацията на колегите. Лично на мен ми харесва. Аудиторията ще е най-общо казано любознателните, мобилните, склонните към пътувания и правене на снимки; тези, които ценят хубавите истории, хумора и знанието. Богословски текстове ще има, разбира се, но богословието в тях ще бъде много внимателно дозирано и всякакъв академизъм, особно онзи, на когото му липсва самоирония, едва ли ще намери място на страниците на Свет. Мога да продължа в този дух, но по-добре просто читателите сами да си изградят мнение за новото списание.

 8. Кali Nikova каза:

  Много уютно списание. Така чувствам първия брой.
  Като стар приятел.
  Поздрави.

 9. stoian каза:

  На добър час!