Панихида за жертвите на ГладомораМоже да харесате още...

8 Отговори

 1. andrey каза:

  Че гладът в Съветския съюз от началото на 30-те г. на миналия век е акция, насочена специално срещу украинците, е идея на сегашния украински президент. Професионалните историци я приемат със смях.
  Гладът е наистина форма на геноцид, но не национален, а социален. Сталин го организира, за да накаже селячеството и да сломи съпротивата му срещу колективизацията.

 2. ieromonah Ioan каза:

  че някои свещеници са се съгласили да участвуват в това политическо мероприятие, наречено панахида. Украниските политици са болни хора и е просто нелепо да им се тича по гайдата. Никога не съм бил русофил и едвали че стана, обаче подобни използувания на Църквата за политически врътки са си за критика. Колкото македонците са нация, толкова и украинците са нация. Иска им се да са жертва на руснаците и на Сталин, за да не носят отговорнист за комунизма, ама не става.

 3. anima_mea каза:

  Отче Йоане,

  простете, ама не разбрах съвсем какво сте казали, и не само че не разбрах, ами последното изречение направо ме смрази. Какви врътки, какви нации?…

  Царство им небесно на всички жертви на сатанистите болшевици.

  пп – които болшевици се радват на изключителна популярност и одобрение в настояща Русия. За моя изненада – и в България (!?!)

 4. Дон Кихот каза:

  Точно в три
  Автор: Георги Борисов
  Раздел: Българска съвременна поезия
  Издателство: Жанет 45
  Народност: българска
  ISBN: 9789544914806
  първо издание, 2008 год.
  меки корици, 68 стр.
  Цена: 8,00 лв

  КАМБАНАРИЯ
  Аз лодката си сам по тъмно потопих
  и кръста сам си окачих на шията,
  че бях между певците в хора най-трудолюбив,
  а никога не стигнах до камбанарията.
  Сега отивах този кръст, от мене позлатен, да върна на монасите от полуострова, с бодлива тел от сушата креслива ограден и по море достъпен само за слуги на Господа.
  Години тук гласяха ме и мене за слуга,
  но лющеше се вече на кубетата позлатата
  и над разпятията Божии – рога
  ковяха дружно по килиите си братята.
  И тъкмо бях решил от тях да се деля
  и крепнех духом с дървоядите в иконата,
  когато те ме пратиха и кръста да сваля
  и по-далеч от братството им с него ме прогониха

 5. Тина каза:

  Георги Борисов е известен съвременен български поет. Много негови текстове има в сайта Литернет. В стилистиката му има нещо сходно със стилистиката на Борис Христов, Валери Станков и др.

 6. Дон Кихот каза:

  Не съм го търсил специално в Гугъл, но е интересно дали тези вопли на послушник, изгонен от Атон, имат реално основание или авторът се вживява в чужд образ.

 7. plamen каза:

  доне, монаси-поети не сме имали от отец серафим алексиев насам. поетичните опити на някои владици не ги броя изобщо и дори ги избягвам.

 8. Тина каза:

  Отче, не смятам, че във въпросното стихотворение има автобиографичен момент. Авторът често използва религиозни мотиви в поезията си, но той ги интерпретира по свой начин. Неслучайно Ви насочих към сайта Литернет, защото там има и биографични данни за автора.