Пост, изповед, причастие

"Пост, изповед, причастие" беше темата на дискусията в Православния център при Великотърновския университет тази седмица. Това е второто поред събитие от месеца, посветен на Великденския пост. Идеята е да се обсъждат различни теми, свързани с поста, с физическата и духовната му страна, със смисъла и значението на поста.

Студентите разговаряха за това как постът помага на човека по-добре да усети Божията любов и по-добре да я разбира. Постът ни учи на любов и смирение. Смирението формира съзнанието, че човек не води само биологично съществуване, а има нужда от истинска духовна храна. Ако постът е първата заповед, която Бог е дал на човека, тази заповед, свързана с храната, е за де се покаже какви са реалните границите на човешките възможности и това, че източника на живот е някъде другаде, а не в храната.

Причастието като истинска храна и се приема като дар за личността, а не само за опрощаване на греховете. Евхаристията като тайнство обяснява истинския смисъл поста и изповедта. Богословието и пастирското служение в църквата са две харизми, които не могат една без друга. Гости на срещата бяха ас. свещ. Добромир и двамата асистенти в Православния богословски факултет, ВТУ.

Коментари

коментара

Близки теми:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × two =

*