Празнично шествие във Враца


Врачанският областен управител ще връчи тържествено свещената реликва – проекция на мощите на Св. Кирил Философ, на Регионалния исторически музей. Това ще стане с гражданско шествие от паметника на Св. Софроний Врачански през паметника на Св. св. Кирил и Методий до Регионалния исторически музей.

Сборният пункт за шествието е пред паметника на Софроний в 12.30 часа на 9 юни. Деца ще носят реликвата, в шествието се включват ученици от СОУ „Отец Паисий”, профил „Музика”, които ще пеят химна на двамата солунски братя, ученици и учители от още няколко училища в града, областният управител. След това шествието тръгва към паметника на Кирил и Методий. Там ще бъде кметът инж. Младенов и духовият оркестър на читалище „Развитие”. Пред паметника на двамата братя поздравления към врачани във вързка с това културно-историческо богатство, което вече притеважа Враца, ще поднесат областният управител и кметът.

Цялото шествие след това се отправя към РИМ (Районен исторически музей). Там на специално място ще бъде поставена свещената реликва за поклонение от всички гости и жители на града. Проекцията на мощите на Св. Кирил Философ е дарение за Враца и ще остане тук. Дарението направи лично областният управител на Нитра Милан Белица на врачаннкия областен управител д-р Антонио Георгиев. Дарението има личен сертификат от Нитренския епископ и от папата. Сертификатът удостоверява, че парчето от монашеска одежда е докоснато от мощите на Кирил и като проекция притежава силата и светостта на мощите. Областният управител чрез медиите кани всички граждани, които искат да се поклонят и да участват в това празнично шествие да се включат в него.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...