ПреображениетоДнес е Отдание на празника Преображение Господне. "А след шест дена Иисус взима Петър и Яков и Йоан, брат му, и ги възвежда (букв. възнася) на висока планина насаме" (Мт. 17: 1). Свети Евангелист Лука съобщава, че след думите на Спасителя: "Казвам ви наистина: има някои от застаналите (тук), които няма да вкусят смърт, докле не видят Царството Божие" (Лк. 9:27) изминали около 8 дни и посочва целта на възлизането – "възлезе на планината, за да се помоли" (28 ст.).

Царството Божие е нетварната светлина на Бог Слово, която Той показал само на апостолите Петър, Яков и Йоан, доколкото те могли да я видят. Докато се молел, Иисус се преобразил пред тях, явили се Моисей и Илия в слава и беседвали с Него за края (букв. изхода) Му в Йерусалим (ст. 29-31). Господ ни разкрива велики тайни в кратките разкази на Евангелистите. Молитвата насаме ни преобразява, за да видим Царството Божие и славата на Божеството Иисус Христово. Появата на Моисей унищожава ереста на садукеите, които отричат съществуването на личния дух на починалия. Те се заблуждавали, понеже не познавали Писанията, нито силата Божия. Адвентистите и йеховистите, а също и материалистите, та дори и богословите-рационалисти, отричащи всички чудеса в Библията, са съвременните садукеи, които не познават Писанията и силата Божия. Само християните, които обичат Господа Иисуса, приемат от все сърце всички Негови слова, записани от Апостолите Му и ги пазят в сърцето си, защото Благовестието е сила Божия за спасение на всеки вярващ. Пророк Илия също като Моисей се явява в слава пред Апостолите и разговаря с Иисус за смъртта Му на кръста в Йерусалим. Илия не е умирал и ще дойде пак на земята, за да предпази хората от Антихриста, но ще бъде убит от него. Моисей и Илия се явяват пред Апостолите в слава. Те и днес са в слава на небето и беседват със Спасителя въпреки неверието на садукеите, материалистите, сектантите и професорите-рационалисти.

Преображението Христово станало по време на молитвата на Спасителя. То ни показва силата на молитвата, която ни преобразява, за да видим Царството Божие. Пророците в слава говорели за кръстната смърт – непостижимия кеносис на Христос за изкупление на цялото човечество. Мнозина сектанти хулят кръста, наричат го „проклет” в песнарките си. Само християните прегръщат Христовия кръст и се хвалят с него, защото на него те получават свобода от греховете си чрез Христовата кръв. Само ако се съразпънем с Христа, с Него и ще царуваме. Само на кръста ставаме Христови. Понеже не сме като пророците и апостолите, поне да бъдем като благоразумния разбойник, който нямал дела, но вярата му го спасила в последния му час.

Нека слушаме постоянно Възлюбения Син Божий, както ни заповядва Небесният Му Отец и ще наследим Царството Му, приготвено за онези, които Го обичат!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...