Ромите: Be orthodox!Може да харесате още...

6 Отговори

 1. лъчезар каза:

  В православните храмове не раздават помощи, както в сектите, затова и повечето цигани са членове на секти.Освен това унгарските(едни от най-многобройните),чешките, словашките,словенските и западноевропейските цигани не живеят сред православни народи, което прави идеята неосъществима.Хубаво, ако поне нашите цигани открият православната вяра за да не ходят по секти или да се занимават с различни престъпления.Винаги съм осъзнавал колко голяма е вината ни за да бъдат нашите цигани това което са днес, а именно подритвани, използвани от политици, „кривозащитни организации“ и противопоставяни на нас българите.Ето защо правата вяра в Христа може наистина да ги интегрира, ала поради нашето неверие няма кой да упражнява мисионерска дейност сред тях.

 2. Дон Кихот каза:

  Има една православна църква, която работи с циганите – тази в Чехия и Словакия, и умело ги противопоставя на основната там Римокатолическа църква. Вече има ръкоположени цигани с цигански енории. Циганите по природа и традиция са по-склонни към петдесетническите секти, които имат силно изявен шаманско-езически характер.

 3. mira каза:

  Не само заради подъръците ходят циганите в “ сектите „.Защото колкото и да е странно циганите които ходят в протестанските църкви умеят и да дават “ да отделят за тези които имат нуждда“.
  Чисто и просто българите не ги искат мръсните цигани в чистичките им църкви,гнусят се от тях.
  Кой ще си покани един циганин от улицата в къщи?Да му умие краката да му нахрани душата.
  А сектанските пастори го правят и ходят и ядат на една маса с тези хора.

 4. proben каза:

  циганин-патриарх долу-горе мога да си представя. но не ми е ясно: кой английски са избрали ромите за официален – американския или британския? ето туй нещо – циганин с британски английски ми е по-трудно да си представя.

  а на мира (отгоре): къде са тия наши чистички църкви, че нещо не съм ги забелязал? че то по-голяма цигания от нашите православни храмове има ли? мръсно, неугледно и мушамяно. как да не си го харесат циганите за официална религия? хем и далаверите са им близки по душа… welcome to the club, дето се вика.

 5. ЛюбимеЦ каза:

  В нашата енория има достатъчен брой цигани,петима от тях служат като иподякони.
  Че е трудна комуникацията с тях,трудна е:-)),все пак имаме различен светоусет/но това само някой народопсихолог може правилно да го формулира/.
  Каква обаче е пречката за по-жива музика,ако има „жива“ енория..а в нея има и цигани нищо не пречи те да пеят песни за Бога в малко по-темпераментен стил.
  Православните негри и барабаните в църква са добър пример за подражание.
  Ако мислим само в нашите мащаби:sad:( вече сме мъртавци/духовни/.

 6. ЛюбимеЦ каза:

  ми постинг е по повод думите на някои от прежде изказали се.