Стандарт: Владика смени бетона с расоМоже да харесате още...

11 Отговори

 1. Ангел Небесен каза:

  „…да получиш власт над умовете на вярващите…“ с това Георги Мангинов удря направо в десетката и показва същината на православието, както и защо то никога няма да играе творческа роля в обществото, а е просто култова сбирщина.

  …..so sad………

 2. Дон Кихот каза:

  Демоне,

  Ако Православието не бе играло творческа роля в българската история, щеше ли сега да има Българска църква, българска държава, българска култура, българско образование и най-сетне този български форум, в който ти редовно пускаш по някой и друг екскремент?

 3. Ангел Небесен каза:

  Каква българска църква, каква българска държава, какво българско образование, какви пет лева?????!!!!
  Ти сериозно ли мислиш, че това балканско образУвание има някакъв духовен принос; че ти и твоите събратя ежесекундно опровергавате това, а освен това постоянно фабрикувате инвалиди (миряни) над които да издевателствате. Но всички думи са излишни…ще дойде времето и на „източната реформация“(тук да не се разбира някакво пристрастие) …тя, разбира се няма да има нищо общо със западната, тъй като ние добре знаем, че нищо в историята не се повтаря, но все пак ще бъде неизбежна в своя естествен ход; хората ще търпят до време и ще осъзнаят, че не искат да са духовни инвалиди вечно, а да са свободни. Всяко духовно робство си има край, жалкото е че много души още ще паднат, заради такива като вас…Ти уважаеми шуменски гноме си част от „любовната“ православна матрица, която на дело показва доста често „някой и друг екскремент“;но аз друго не съм и очаквал; знам ви и кътните зъби. А за това колко сте велики, цял свят може да се обеди, не са необходими никакви усилия да се докаже това, вие сами го показвате, като пазите всичко друго, но не и л_ _ _ _ _ а (пиша го това защото вие изобщо не знаете смисъла на тази дума

 4. Florian каза:

  Изуми ме в текста изразът: „… изпитва гняв. Без него ставаме безчувствени човеци, обяснява Игнатий“. Едва ли не, именно гневът ни прави чувстващи човеци, или по-скоро ни запазва като такива. Всъщност, както в св. Писание, така и в аскетическата литература отношението към гнева съвсем не е такова, каквото е това на въпросния Игнатий.
  Също така, може би Ангел Небесен е прав, че ужасните девиации в съвременното българско православие (свързани от своя страна, с „кадровия му състав“), го превръщат до голяма степен именно в неспособно да бъде по-значим фактор и да играе някаква по-смислена и принципна роля в обществото.

 5. Дон Кихот каза:

  Вие сте се запознали с Православието от евтини пиетистки книжки, а не от вещи духовници, каквито в България почти няма. Гневът не е непременно порок. Ако четете внимателно Евангелията, ще почувствате как Христос се гневи доста често, но това не е още грях. Затова апостолът предупреждава: „Гневете се, но не грешете“ (Ефес. 4:26). Т.е. има и праведен гняв – гняв за Бога, гняв срещу греха, гняв за съвършенство. Гняв, който се излива не в разрушение и анархия, а в творчество и ревност за съвършенство.

 6. Florian каза:

  Имам предвид това, че в текста стои, относно гневът, следното разбиране: „без него ставаме безчувствени човеци“, като в случая това изобщо не е поставено в контекста на т. нар. „свещения гняв“, т.е. от текстът изобщо не става ясно това, че се говори именно за един такъв специфичен вид гняв.

 7. faf каза:

  Поредната срамна хиротония,на разплетената кошница БПЦ. Да съградим нова Църква.

 8. Idiot каза:

  Писнало ми е от драскачи, които пишат за нашата църква като за светско събитие със сензационен тон. А относно т.нар. християни – революциониери … няма да псувам.

 9. FTR каза:

  „Да съградим нова Църква.“:
  Чудесно, това е намислил и антихриста, но Вие бихте могли да започнете с нов сайт.

 10. Ангел Небесен каза:

  „Ако четете внимателно Евангелията…“ ще видиш, че такива като теб не трябва да съществуват (тоест като длъжност), не заради друго, а защото обиждат самият Бог с претенциите за водачество. Ясно е обаче, че и гневът може да се „определи“ „обективно“ точно от такива като вас според градивния му или разрушителен аспект. „Праведният“ гняв вие казвате кой е, за да държите в ПОДЧИНЕНИЕ! Творчеството и „съвършенството“ ви се изявяват като овчедушие, защото самата насоченост на църковната форма предполага това.

 11. p_stefanos каза:

  На 13 април се навършват 6 години от кончината на Проватския епископ Антоний.
  Той беше истински духовен старец.
  Да го поменем с добра дума и да се помолим за него.
  “Само в Бога се успокоява душата ми:
  от Него е моето спасение.” (Пс. 61:2).