Честото причастяванеМоже да харесате още...

4 Отговори

 1. Иво Янев каза:

  Крайно време е Българската православна църква да си спомни за учението на Св. Отци, за богослужебния евхаристиен живот на древните християни. Стига мнозина от свещениците са смятали, че св. Причастие е нещо, което човек получава за особени заслуги. Нека си спомним, че това е насъщната храна, от която се нуждаем за да живеем и да устоим в този свят! Особено сега, по време на Великия пост, нека по-често приемаме Тялото и Кръвта Христови, защото това е залога за нашето спасение!

 2. nekoy si каза:

  А не е ли по-добре вместо да надигаме умните си и начетени глави, да се опитаме поне на една стотна да се уподобим на древните по ежедневен живот, пък после, може и да получим благословение от тези, които Бог е поставил над нас, вместо да им нареждаме как да ни спасяват…

 3. Презвитер Тенчо каза:

  Ако един преподавател веднага след влизането си в час накаже всички деца и после обоснове поведението си с факта,че учениците не са учители, ще бъде сметнат за луд.Когато един епископ или презвитер лиши верните в храма от причастие с Тялото и Кръвта Христови с мотива,че лаиците не са клирици,за съжаление, днес се приема за нормално.
  Както е редно в училище да има наказание за конкретно провинение и то само срещу извършителя,така подобава и в Църквата да се налагат епитимий за конкретни грехове и само върху извършителите.Според Преданието на Църквата,Свещеното Писание,каноните на вселенските и поместните събори нечленството в клира не е грях.Следователно само това не е основание за налагането на наказание, каквото е лишаването от причастие със Светите Таини.

 4. Ivan Atanasov каза:

  [quote name=“Иво Янев“]Крайно време е Българската православна църква да си спомни за учението на Св. Отци, за богослужебния евхаристиен живот на древните християни. Стига мнозина от свещениците са смятали, че св. Причастие е нещо, което човек получава за особени заслуги. …..[/quote]

  За мен вина за това незавидно положение,което заема Евхаристията в Светата Литургия в България имат както свещениците така и миряните.
  Ето ви и пример-През 2008 г присъствахме на Светата Литургия на празника св.св. Петър и Павел , един от най-големите християнски празници в един от най-големите ни градове в най-голямата църква в града.Делничен ден .Присъстваха около 40 миряни.Причастие получи само едно малко детенце.
  Как да си го обесним? Делничен ден ,началото на лятото и все пак в един около 200х.град!