Арт-инсталация срещу аборта представя млад художникМоже да харесате още...

8 Отговори

 1. Kakvo e istina? каза:

  „….жест е натоварен по-скоро с нематериални характеристики и патос.“ Не знам кой е писал тия думи, но явно е човек без християнско съзнание. Думата патос означава страст, а всичко, което носи страстност не е от Бога. Бог е Творец, Създател, а не разрушител. Да се мотивират хората да не правят аборти е дело добро, да се правят дупки, за да покавеш, колко си абстрактен е дело суетно, ама нали Баш майстора казваше: Правим дупки всякакви!

 2. plamen каза:

  Не е ли добре, че срещу аборта се изправят и хора на съвременното изкуство, със средства, които са им близки и чрез които се изразяват? Лично аз не съм почитател на инсталациите, но със сигурност има много хора, които обичат това изкуство; затова подкрепям изцяло инициативата.

 3. pavelpenev каза:

  🙂 Ей, че ядене на букви (буквоядство)! „Човек без християнско съзнание“ – да, лесно можем да определим кой е за ада и за рая от няколко понятия, които използва. Ако патоса не е от Бога, понеже е страст, то какво са Страстите Христови?! На Христос страстите… Ето пред вас разкрих, че Христос не е от Бога!!!!!
  Разбира се, думата „страст“ отдавна е загубила смисъла си, поради… де да знам. Да не говорим за думата „патос“, за която просто имаме интуиция, какво може би означава.
  Патос – от гр. pathos – усещане, страдание, разчувстваност.
  И така. 🙂

 4. pavelpenev каза:

  Това, че думата „страст“ в езиковото пространство предимно значи пот и животински секс, е проблем на ниската култура, постигната съзнателно или несъзнателно. Всеки извън Църквата се подсмива като чуе за Страсти Христови, понеже се сеща за друго, но не и за страданието.

 5. П.Влахов каза:

  На хората трябва да им се говори и на техния език.
  Не е суетно да се опитваш да изразиш страданието си за неродените убити дечица. И е чудесно, че се е намерил човек, който го изразява така, че да го усетят и съвсем младите, и дано някои да го чуят.

 6. Kakvo e istina? каза:

  Г-н Пенев, хубавото при Вас е, че Вие си задавате въпросите и сам си отговаряте на тях. Ако си играете със значението на думите, далеко ще стигнете. Подобни съвременни бездарни „творци“, дето впечатляват със своята агресия, за да събудят мъртвия труп на съвременнто общество, де факто прокламират себе си или по-скоро своята бездарност, облечена в дрехата на псевдо изкуство, което за слепите е светлина. И сега за да не ме обвините, че не знам какво говоря, трябва да Ви кажа, че съм завършила Богословския факултет в София, после правих специализация 3 години по История на изкуството във Виена и Берн, така, че повярвайте, знам за какво говоря.

 7. pavelpenev каза:

  Аз пък грам не разбирам от изкуство и не коментирам въпросната проява, но коментирах Вашите думи. В случая какво образование имате няма значение, нито пък каква вяра изповядвате. Но отсъдихте за делото, намирайки думи в текста, които свързвате със злото – по-конкретно патос. Признайте, че не се бяхте сетил за значението й като страдание, тежко чувство, обземащо човека. Това е, което ме впечатли. Но без да искам се увлякох в така приятния спорт „наддумване/затапване“, който се практикува по форумите по принцип, за което моля да бъда извинен – и аз съм човек грешен и страстен.
  И сега вече по темата – истината е, че гояма част от съвременното изкуство е пълна боза, защото се прави от малки човечета-божества, егоцентрични и дръзки. Това не означава че няма и сполучливи попадения именно във тази сфера. Пък и апостола ни съветва всичко да изследваме и към доброто да се придържаме, а същите свещени текстове ни уверяват, че светлината свети в мрака и той няма да я обземе, т.е. което е така- е така, няма значение кой го казва или показва.
  С това, че излиза в публичното пространство въпросният художник приема присъдата да бъде обсъждан и критикуван – за дорбо или за зло. Нека ако някой е посетил тази акция да коментира самия акт на творчество, неговите плюсове и минуси. Пък да видим Самуил Стоянов сполучлив творец ли е или не. А до колко праведен е той си е Божа работа.

 8. lyublyana каза:

  Изкуството е носител на идеите на авторите,които го създават…Тази инсталация- пърформънс е доказателство,че авторът е стойностен и оригинален творец…поздрави за което!