Архиерейска св. Литургия ще бъде отслужена в чест на св. Серафим Софийски ЧудотворецНа 26 февруари в чест на св. Серафим Софийски Чудотворец в Руския храм-подворие „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия. Тя ще бъде възглавена от Негово Високопреосвещенство Владимирския и Суздалски митрополит Тихон от Руската православна църква в съслужение с Белоградчишкия еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Началото на празничното богослужение е 9 ч., съобщават от сайта на Софийската света митрополия.

Архиепископ Серафим (със светско име Николай Борисович Соболев) е роден през 1881г. Богучарски архиепископ Серафим (Соболев) е един от най-видните духовници на нашето време. Той идва от Русия в България и близо 30 години обгрижва духовно както руските емигранти, така и множество българи, в това число и духовници. Той оглавява руските православни общини в България от 1921 до 1950 г. В служението му съществено място заема борбата за чистотата на православната вяра. Автор на безценни богословски трудове и проповеди, както и на акатист на свети Йоан Рилски Чудотворец, когото нарича „слава и красота на Българската църква“.

На 26 февруари 1950 г. владиката завършва земния си път. Прославлението му бе извършено на 26 февруари 2016 г. в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в София, след като Руската и Българската църква  съвместно подготвиха канонизацията на светията.

 

Източник: mitropolia-sofia.org

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...