Архимандрит Исидор: Оставам с най-топли впечатления от България


В неделя в Руската църква "Св. Николай Чудотворец" в София архимандрит Исидор (Минаев) отслужи последната си Божествена литургия преди отпътуването си за Светата Земя.

Напомняме, че на 31 март с постановление на Св. Синод на Руската православна църква той беше назначен за началник на Руската духовна мисия в Йерусалим, а на 3 април в храма на Казанската икона на Божията Майка в с. Вирица в околностите на Санкт-Петербург, по време на богослужението, посветено на 60-годишнината от кончината на преп. Серафим Вирицки, Негово светейшество патриархът на Москва и цяла Русия Кирил възведе игумен Исидор в архимандритски сан.

В прощалното си слово отец Исидор заяви, че назначаването му за началник на Руската духовна мисия е било съвсем неочаквано за него и че служението в Светата Земя е нелека задача. Годината, прекарана в България, е оставила най-хубави впечатления в душата му, преди всичко благодарение на прекрасните, топли отношения между нашите Църкви и народи.

Отец Исидор помоли клира, служителите и енориашите на храма за прошка, в случай, че е обидил някого или е бил рязък или невнимателен. На хората, които приеха с тъга заминаването му, той напомни, че отиваме в храма заради Бога и че трябва да се привързваме към Бога, а не към пастиря. Той покани всички да му гостуват в Йерусалим. Ответно слово каза свещеноикономът на Руската църква отец Симеон Минчев. Като подарък и за спомен свещениците на храма поднесоха на архимандрит Исидор митра.

На последното заседание на Светия Синод на РПЦ са били разглеждани твърде много въпроси и решението за новия предстоятел на Подворието на Московската патриаршия в София е отложено за следващото заседание, обясни отец Исидор. Засега изпълняващ задълженията предстоятел на храма ще бъде йеромонахът на Руската православна църква Зотик (Гаевски), добре познат и обичан от паството.

След трогателното сбогуване с клира, църковните служители и енориаши, отец Исидор покани по руски обичай всички присъстващи на прощално угощение в трапезните покои на храма.

Справка: Архимандрит Исидор (Минаев) е приел монашество и е започнал монашеското си служение във Валаам. След няколко години е бил назначен за наместник на Коневския манастир. След това е служил половин година в Йерусалим. През Страстната седмица на 2008 г. той пристигна в София в качеството на предстоятел на храма-подворие на Московската патриаршия.

Руската духовна мисия на Московската патриаршия в Йерусалим е създадена през 1847 г. Понастоящем тя разполага с 10 действащи храма и 2 манастира. В най-големия от тях, Горненския, има 60 монахини.

От редакцията: Пребиваването на отец Исидор в България ще се помни с топлина от енориашите му. Познаваме го не само като добър пастир, но и като човек с активна гражданска позиция. На страниците на нашия портал излизаха негови текстове на актуални църковно-обществени теми, които предизвикваха неизменно читателския интерес. Желаем му крепко душевно и телесно здраве, успех и Божия подкрепа в новото му отговорно служение в Светата Земя! На многая лета, отче, Господ да е с Вас!

 

 

 

Снимки: Янина Алексеева

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...