Архим. Исаак (Бояджийски), архиерейски наместик на Кюстендилска духовна околия, ще бъде ръкоположен в епископски сан с титлата Велбъждски



Архим. Исаак (Бояджиев)

На 07.06.2023 г. Светият Синод на БПЦ-БП на свое заседание, в пълен състав, разгледа писмо на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит с предложение архим. Исаак, архиерейски наместик на Кюстендилска духовна околия, да бъде ръкоположен в епископски сан и назначен за втори викарий на Софийския митрополит.

След проведеното гласуване Светият Синод единодушно реши Високопреподобният архимандрит Исаак да бъде ръкоположен в епископски сан с титлата Велбъждски на 10.06.2023 г., събота, в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ в София. След хиротонията епископ Исаак ще продължи своето служение като втори викарий на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

Наречението на архим. Исаак за епископ Велбъждски бе извършено на 07.06.2023 г. в Софийска св. митрополия.

Архимандрит Исаак (в мире Иван Михаилов Бояджийски) е роден на 9 ноември 1982 г. в гр. Банско. На 14 август 1983 г. приема кръщение в чест на св. Иоан Кръстител в храм „Св. Троица“, гр. Банско.

През 1989 г. постъпва в НЧ „Преп. Паисий Хилендарски“, което завършва през 1993 г. От 1993 до 1996 се учи в СОУ „Неофит Рилски“ в родния си град.

На 13-годишна възраст, с благословението на блаженопочившия Неврокопски митрополит Натанаил, постьпва в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, която завършва през 2001 г. От същата година започва работа в нейната администрация.

В Софийската духовна семинария той заема различни длъжности в административния и педагогически състав. Паралелно се обучава в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който завършва през 2008 г. със степен „бакалавър на богословието“.

На 10 април 2009 г. в манастир „Успение Богородично“, гр. Видин, Видинска епархия е постриган в монашество от приснопаметния Видински митрополит Дометиан, под духовното наставничество на Величкия епископ Сионий. На 27 юли същата година в старинния храм „Св. вмчк. Панталеймон“ е ръкоположен за йеродякон.

На 10 януари 2010 г. във Видинския митрополитски храм „Св. Николай Мирликийски“ е ръкоположен за Йеромонах.

След ръкоположенията му в духовен сан, той продьлжава да носи послушание в Софийската духовна семинария на длъжност секретар и възпитател на обучаващите се в нея етнически българи от чужбина.

През 2010 г. и 2012 г., с решение на Св. Синод на Българската православна църква, е изпращан двукратно на едномесечно служение в българските храмове в гр. Истанбул, Турция за заместване на тамошния свещенослужител.

На 1 февруари 2011 г., с благословението на Видинския митрополит Дометиан и с решение на Епархийския съвет на Видинска епархия, е назначен за архиерейски наместник на Ломската духовна околия и председател на църковното настоятелство на съборния храм „Успение Богородично“ в гр. Лом.

На 15 август 2012 г. в същия храм е възведен в архимандритско достойнство.

От октомври 2012 г. се обучава в Общоцърковната аспирантура и докторантура „Св. равноапостолни Кирил и Методий“, гр. Москва, която завършва през 2015 г. със степен „магистър на богословието“.

От 1 август 2014 г. е назначен от Видинския митрополит Дометиан за духовен надзорник на Видинска епархия и ефимерий при катедралния храм „Св. вмчк. Димитър Солунски“.

От 01 юли 2020 г. преминава на служение в Софийска епархия и е назначен за Архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия.

 

Източник: Официален сайт на Св. Синод на БПЦ-БП

Снимка: focus-news.net

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...