Бачковската Богородица за пръв път в Пловдив за Деня на дететоДарик

Чудотворната икона на Света Богородица ще бъде пренесена от Бачковския манастир за пръв път в Пловдив за Международния ден на детето – 1 юни, съобщават от Пловдивската света митрополия. Пред нея в неделя в църквата "Света Богородица" владиката Николай ще отслужи в неделя света литургия и молебен за благодатна закрила на децата. Това е духовният подарък на митрополита за децата и техните родители, казаха от екипа му.

Чудотворната икона на Божията майка не е гостувала никога в Пловдив. Досега, освен за литийните шествия на втория ден след Великден до местността Клувията, тя е изнасяна само веднъж от манастира, а поводът бе молитва в столицата за спасение на българските медици в Либия. Синодът не разреши иконата да напусне Бачково дори и при направата на копие за покойния вече папа Йоан Павел ІІ. Сега обаче тя ще бъде посрещната тържествено в Пловдив за празника на децата. Церемонията е от 18 часа в събота пред катедралния храм "Света Богородица", където след вечернята ликът на Небесната закрилница и пазителка на децата и покровителка на майчинството ще бъде изложен за поклонение.

В неделя Негово Високопреосвещенство ще отправи молитви към Божията майка да бди и децата от злото в този свят. В тържествената литургия, която видеопорталът www.plovdivlive.com ще излъчва в реално време, ще участват талантите от Детска хорова формация "Пловдив" с диригент Лили Славова. След службата за всички деца, дошли в този ден да посетят храма, и да се поклонят пред образа на Божията Майка, ще има изненади, сладолед и други лакомства.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...