Бачковският манастир разширява музейната си експозиция в ново помещение



Бачковският манастир разширява музейната си експозиция, като за целта е ремонтирано ново помещение, в което ще бъдат подредени и показани невиждани до момента икони и други предмети.

Обновената част трябва да бъде открита до края на тази година, като идеята на игумена на Светата обител, Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, е това да стане на голям празник.

„Новата част на манастирския музей е помещение, което беше неизползваема изба, в която се съхраняваха повече ненужни предмети и вещи“, уточни епископ Сионий. По думите му дотук се стига, след като държавата отпуснала доста средства в края на миналата и началото на тази година за реставрация на много от иконите, съхранявани в манастира. За да може те да бъдат изложени на по-широко и по-достъпно място, се налага да направят това преоборудване на помещенията.

„Иконите са древни светини, които така ще могат да посрещат и благославят всички идващи в Светата обител“, подчерта епископ Сионий. Те са както от древността, от възстановяването на древния храм през 1600 г., така и от наши дни. Ще бъде представен и един древен мраморен иконостас, който датира от XI век. Това, по думите на епископа, е иконостасът на старинния храм на манастира. „Така ще може да се проследи традицията на изработката на иконите от древността до наши дни“, каза още игуменът на манастира.

Сред новите експонати има и кръст, подарен на манастира от император Алексий Комнин. Там е старинният трон от централния храм, който е датиран от древността, няколко много стари икони, две певници, изработени в Йерусалим и донесени в манастира при обновяването на храма.

„Музеят е създаден през 30-те години на миналия век, като на настоящото си място е от 14 години, разказва Стамен Пепелишев“, уредник на музея.

Той уточни, че в него са изложени богослужебни предмети, които са били в употреба дълги годни. „Хората посвещават най-доброто, което имат, на Бога и затова са направени с голямо старание“, подчерта Пепелишев. Показани са и кръстове, изработени от изключително фина дърворезба – изкуство, което, по думите му, възниква в Атон през XVI-XVII век, като в началото е представлявало монашеско ръкоделие.

В музея има богослужебна утвар, както и потири, един от които е от 1599 г. и е изработен в Асеновград.

 

Източник: БТА

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...