Белоградчишкият епископ Поликарп освети нов храм в столичния комплекс „София парк“На 30 юли  беше извършено освещаване чрез полагане на антиминс на храм „Св. св. Козма и Дамян“ в новия столичен комплекс „София парк“. Цялото освещаване и първата св. Литургия в новия храм бяха оглавени от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит. В съслужение с него бяха архимандрит Евтимий от Видинска епархия, ставр. ик. Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, свещеник Иван Христов – предстоятел на църковното настоятелство на храма и дякон Костадин Тренев. Певците бяха водени от Андрей Касабов, секретар на Софийската св. митрополия.

Параклисът е изграден за малко повече от една година (първата копка бе направена на 14 юли 2016 г.), по инициатива и със средства на живущите в квартала.

„Велико нещо е, когато се изгражда и освещава храм. Това е, според светите отци, една запалена свещ, която оттук нататък, до края на Века ще гори и ще предстои пред Бога за всяка една христолюбива, християнска душа“, каза в словото си в края на богослужението епископ Поликарп. Той пожела в България да се строят все повече такива обители и „нашият благочестив народ да се върне отново в светите храмове, да бъде част от богослужението и молитвата, и не само народът да бъде част от църковния живот, но и църковният живот да бъде неизменна част от житието и битието на всички нас.“ Владиката завърши словото си, правейки връзка с днешния текст от Светото Литургийно Евангелие за Христовото чудо на преумножаване на хлябовете (Мат. 14:14-22) , пожелавайки на дарителите: „Нека в този ден, в който си спомняме за това чудо, да се помолим онези, които са се потрудили за този храм и са дали своята лепта да не оскъдяват никога, а както Христос благослови петте хляба и двете риби и те се намножиха, така и онова, което са дали да се множи в техните домове, за да може да бъдем изпълнители и на онези свещени и молитвени слова: „Дай, Господи, изобилие на този дом“, за да може да помага и да съдейства за благото, за доброто и социално, и духовно въздигане на хората, които са около тях…“.

От името на църковното настоятелство благодарности поднесе отец Иван Христов.

След отпуста прозвуча многолетствие и Белоградчишкия епископ Поликарп раздаде иконки на светите Козма и Дамян и анафора на вярващите.

 

Източник: www.bg-patriarshia.bg

Текст и снимки: Мартин Митов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...