Бивши декани на богословски факултети – с досиета в Държавна сигурностМоже да харесате още...

12 Отговори

 1. agent-provocateurs каза:

  Всички стари професори в софийския Богословски факултет бяха или масони, или ченгета, или двете. Нямаше друг начин да преподават враждебна идеология в центъра на комунистическа държава, освен да бъдат вербувани. Тези, които отказваха, бяха гонени и хулени, а някои бяха физически унищожени.

 2. Алексей Симеонов Стамболов каза:

  Има и трети декан – Димитър Станков Киров, вж. тук: http://www.comdos.bg/media/Решения/230-ВАК.doc .

 3. Georgi Stanchev Purlikov каза:

  Трима професори богослови – проф. Димитър Киров, проф. Иван Желев и проф. Казимир Попконстантинов са сред сътрудниците на бившата ДС от списъка, който беше оповестен от Комисията по досиетата днес. Решението № 230 установява и обявява принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА в закритата неотдавна Висша атестационна комисия (ВАК).

  Проф. Киров е сътрудничил като агент на VI управление на ДС (агентурен псевдоним Антон), проф. Желев – като агент и секретен сътрудник на Ι управление (агентурен псевдоним Ангелов), а проф. Константинов – като агент и секретен сътрудник на VI управление (агентурен псевдоним Методи). Настоящият ректор на ВТУ проф. Пламен Легкоступ е бил съдържател на явочна квартира „Оазис“.

 4. j. j. calf каза:

  Професор Казимир Попоконстантинов не беше ли историк? В Уикипедията пише, че е завършил духовна семинария, но висшето му образование е история, не богословие.

 5. Антидесар каза:

  Това не са единствените ДС-агенти сред професорите – богослови. Някои починаха и по Закон имената им не се съобщават. Но има живи, които не излизат.

  Все пак тук става дума за ВАК, а не въобще за цялото богословско войнство.

  Това е гадното – че досиетата излизат на парчета. Някои са унищожени, а други, като посочени в статията – с предложение за унищожение по време на Кръглата маса в началото на 1990 г.

  Най-мъчно е, че проф. Желев заявяваше: „Държавна сигурност използва свои хора сред висшия клир, за да направи разкола“.

  А де е бил той и на кого е служил – на атеистично-комунистическия режим или на Бога.

  За Казимир – не ме учудва – той отрано влезе в Отворено общество – Велико Търново, а в края на 90-те – и член масонската ложа в болярския град.

  Димитър Киров пък се оказа фалшив професор, който е коладел в ДС най-близките си приятели и колети от Софийската духовна семинария, по-сетне БФ.

 6. Петър Димов каза:

  И РАЗБИРА СЕ, всички те са първи на „редицата“, като видни модернисти и икуменисти! СРАМ!

  😆 😆 😆

 7. илиян ангелов каза:

  Всички тези професори начело с Иван Желев са ми преподавали. Недопустимо и лицимерно е да служат на ДС и да просвещават. Нека да се изкарат и досиетата на митрополитите от Св.Синод на БПЦ, ще има доста интересни неща. Как може да служат на Бога и ДС едновременно?! И в същото време да обгрижват своето стадо?! Нямат място в БПЦ и не заслужават архиерейското достойнсво, което им е дадено от Бога!

 8. j. j. calf каза:

  Ако агентите на ДС бяха настоящи анти-модернисти, анти-икуменисти и консерватори, по-добре ли щяхте да се чувствате?

 9. Стефан Чурешки каза:

  Въпросът с ченгетата е много сложен . Съгласен съм с коментарите, които казват, че досиетата излизат на парче и че има и други ченгета, особено в академичните среди, които както се вижда от доцентурата на Алексей Петров и доктората на Бойко Борисов са придатък към комунистическата система за контрол и владеене на умовете и сърцата на българите. Много ще ми е интересно да се отворят досиетата на БАН и на университетите и да се види кой какъв е. Но трябва ясно да се знае – като ни дават ченгетата комунистите, които решиха да влезнем в ЕС на ХІV си конгрес се укриват , а всички решения за репресии са се взимали от комунистите. ДС е била инструмент, не и вдъхновител и контрольор на репресията. Освен това ДС се е грижела за Държавата, а комунистите искаха да закрият Държавата, която беше само етап за реализиране на световната пролетарска република. Проблемът на България са комунетата, а не държавните служители. Но ако пишеш и говориш срещу БКП живееш в мизерия – виж моя случай.

 10. Стефан Чурешки каза:

  Всичко в България го направиха комунистите, които са идейни и законови наследници на Левски и Ботев, чиито дела и живота оправдават комунистическите зулуми и парадоксално интернационалисти като революционерите минават за националисти днес у нас. Комунистите направиха България подвластна на СССР, комунистите унищожиха стария елит на българите, комунистите въведоха атеизма, интернационализма и латиногръцката лексика на българите, комунистите направиха идиотско образование като снижиха критериите и изискванията за ценз, комунистите развиха и допълниха нормите на мистичната конспирация в България. И всичко в името на народа, в чието име и до днес започват решенията и постановленията на българския съз, от когото очакваме милост, истина и справедливост по универсални цивилизационни норми. Затова ДС е по.малко зло и освен това държа да предупредя, че старостилците, които имат връзки с десните и некомунистите ще се възползват от кампанията с досиетата за да наложат старостилието у нас.

 11. свещ. Александър каза:

  Имаше един дякон в БПЦ, той ни разказваше как са го викали във МВнР на инструктаж при първото му излизане с делегация в чужбина. Той твърдеше, че няма човек който да е излизал служебно зад граница и да не се е подписал под тези инструкции. Иначе няма излизане.
  А досиета днес могот до изфабрикуват за всяка неудобна личност, дори и да не е подписвала нищо.

 12. ivan ivanov ivanov каза:

  Гавра с културното наследство и църквата е , че ченгетата продължават да се разпореждат и в двете области . Вследствие на това , че досиетата не бяха отворени навреме, държавата и досега си оства заложник на доносници и мрачни конспиратори, свекнали да се гаврят с всичко свято.