Бил ли е Патриарх Максим сътрудник на ДСМоже да харесате още...

12 Отговори

 1. Людмила каза:

  Е добре, искате да катурнете целия Синод. Ама не казвате ПОСЛЕ какво да стане. Нов разкол ли?! Да не бъде!! Не може, не бива да се руши нещо старо, ако няма нищо по-добро да се сложи на негово място. Революциите носят само разруха, болка и хаос. Ако сме заслужили нещо по-добро, с Божията помощ и това ще стане. Бавно и полека. Всички искаме идеални клирици, идеални свещеници, идеални политици, учители, лекари – идеално общество от идеални хора. И какво става, след всяка смяна политиците стават все по-некадърни, алчни и продажни. Е, и в Църквата ли да приложим същия принцип?

 2. Gloria каза:

  Пловдивски митрополит Николай пред вестник Стандарт:

  Нов разкол е по-страшен от ДС

  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2012-01-27&article=397396

 3. Иван Мартинов каза:

  Да, всичко си дойде на мястото!

  Вопъла на дядо Николай към патриарха да „прости на съгрешилите“ звучи нещо като:
  „Другарю генерал, моля за вашето позволение нисшите чинове и подофицерския състав да изразят своето съжаление, че…“

  Естествено, че патриарха е слуга на ДС номер 1, затова е и поставен за такъв!

  От документа може да се предположи, че името му е след това на Пимен, на второто място, където срещу тирето пише, че е с „прогресивни убеждения“.

 4. Иван Мартинов каза:

  Впрочем, може би задавам страшни въпроси, но:

  1. Защо Ловчански митрополит Филарет си отива едва на 57-годишна възраст, при това е починал в София, а не в Ловеч? Това е през 1960г.

  2. Защо патр. Кирил също си отива сравнително млад, през 1971г., точно когато Ловешки митр. Максим тъкмо е навършил изискваните 10 години стаж като митрополит съгласно Устава от 1953г., за да бъде достоизбираем за патриарх?

  Може и да са случайности това, разбира се, но в светлината на изнасяното една сянка на съмнение започва да се спуска над „светлия образ“ на дядо Макс…

 5. Стефан Чурешки каза:

  Не можах да гледам предаването по семейни причини От изявленията на засегнати от разкритията попове достигам до извода, че това, което е характерно за религиозните нехристиянски измерения на българския обществен и културен живот през модерността е характерно и за шефовете в БПЦ Първо, българите са разработвани заради лошото си образование, ниската си култура, доверчивостта и наивността си да се жертват, да се смиряват и да търпят лишения в името на свята кауза, заради която е позволено да вършиш неправди в християнския смисъл на понятията правда-неправда. Второ, менторите, които лежат на тази идея за свята българска кауза задържат посредствеността на обществения ни живот официално за да се запази единството на нацията, но всъщност да си живеят живота с идеологически разработки-това е характерно за квалификацията на комунистите и сега по коректен анализ за БПЦ. Свята кауза-благини
  http://www.bg-history.info/5434/Niakoi-vuzmozhni-predpostvaki-za-razbiraneto-na-bulgarskata-istoriia.html

 6. Стефан Чурешки каза:

  Едно от сериозните явления на българското историческо развитие след 1878г. това е профанизацията на словесността и нейната отсъстваща оценка в българската култура, като за базисни текстове на словото в популярните представи се взимат слаби късновъзрожденски образци, а висшата словесност на Възраждането стои непозната. Ще дам пример за явлението Братовчед ми, който също е историк, но си изкарзва хляба с друго направи лична експедиция до Сеславския манастир. Направи снимки и ги публикува, заедно с една статия по темата в престижно историческо списание, което се чете по цял свят, но не плаща хонарари.Дадох материала на едни познати от Сеславци, те ми казаха добре, добре и нищо. Същите познати на Богоявление са дали на попа 4О лева, за това че ги ръси със светена вода – мистически акт, който за бг-народа е повече от словото.Факт!
  http://www.bg-history.info/5443/Za-geroizma-i–kulturata-v-Bulgariia-v-konotaciite-na-sviatotoobshtonarodno-bulgarsko-delo-ot-filosofiiata-na-istoriiata.html

 7. Fr Pavel каза:

  [quote name=“Иван Мартинов“]Впрочем, може би задавам страшни въпроси, но:

  1. Защо Ловчански митрополит Филарет си отива едва на 57-годишна възраст, при това е починал в София, а не в Ловеч? Това е през 1960г.

  2. Защо патр. Кирил също си отива сравнително млад, през 1971г., точно когато Ловешки митр. Максим тъкмо е навършил изискваните 10 години стаж като митрополит съгласно Устава от 1953г., за да бъде достоизбираем за патриарх?
  [/quote]

  Големият грях на Филарет е, че предаде евреите от Битоля и те бяха откарани в пещите на концлагерите. Преди да му направят операция, той раздаде жълтици (според мен еврейски) на лекарите, но те не го спасиха и умря на операционната маса.

  Патриарх Кирил е албанец и анархокомунист и нямаше право по Устав да е патриарх. Той умря от естествена болест.

 8. Алексей Стамболов каза:

  @Иван Мартинов

  Въпросите са много удачни, но мисля, че се прицелвате не където трябва. Патриархът със сигурност не би могъл да е замесен в убийството на когото е да. По-скоро обвинението трябва да се хвърли към службите, които може би са искали да му разчистят пътя. Но аз се питам: защо, след като патриарх Кирил е бил толкова симпатичен на новата власт. Спомнете си как става наместник-председател на Св. Синод през 1948 г. след „оставката“ на екзарх Стефан, и по-късно патриарх, през най-сталинисткото време. А малко преди смъртта си е удостоен със званието академик на БАН.
  Някак си не ми се връзва всичко това с вашите предположения, макар че, както казах, въпросите са добри.

 9. Sim каза:

  🙁 Велислава Дърева: „И за всички, които пищят в захлас; броят сламките в чуждото око; пресмятат алчно имотите на Църквата; плащат на жалки отрепки да клеветят най-вулгарно български духовници; демонстрират лицемерна набожност; наричат Негово светейшество „Максим”, като да е продавачът в кварталния магазин; спазват стриктно 7-те смъртни гряха, а 10-те Божи заповеди презират, което не им пречи да се изживяват като морални стожери на обществото; не различават монах от свещеник; не знаят как да се прекръстят; не са и надниквали в Библията, „щото е много дебела”; влизат в храма, щото е модно, пък може и на телевизора да ги покажат; „вярват”, когато е разрешено и не вярват, когато е забранено; и с един сладострастен блясък в очите очакват поредното шоу, поредното зрелище, поредното ритуално жертвоприношение върху олтара на собственото си безкнижие и духовна пустош.“

 10. Stamena каза:

  Когато арестуваха свещеници разколници и ги гонеха от храмовете, гледах Първанов в репортаж, беше до Максим и с тънка усмивчица казваше как трябва да оставим полицията да си свърши работата. Ясно беше , че са заедно, защо ли?…:) Езикът на тялото мнго говори, особено при нашите политици, като отворена книга са!
  А иначе мисля, че мястото на История славяноболгарская е в България! ТЕ/тези оттатък завесата/ защо и те не разкрият агентите си? Ами да вземат италианците от Бари да върнат мощите на св. Николай на Турция, които също са били откраднати!

 11. Иван Мартинов каза:

  Благодаря на о.Павел и г-н Стамболов за разясненията.

  Разбира се, когато пишех въпросите си и за миг не съм си помислял, че патриарха би могъл да има лично пръст в тази работа.

  Но независимо колко „естествено“ изглежда една болест, нищо не й пречи също толкова „естествено“ да дойде в подходящия момент, естествено 😆 !

  Що се отнася до дядо Филарет, какъв му е грехът с битолските евреи? То нито един евреин от „новите земи“ не е бил спасен.

  А че патр. Кирил, колкото и да се е стараел усърдно да служи на БКП и да са го ласкаели с награди, не й е бил нужен от един момент нататък, мисля, че също е ясно.

  Нужен е бил още по-превит гръб. Той и дядо Паисий Врачански им е служел, но […].

  Хората в пагон тогава са имали избор все пак, за разлика от днес.

 12. о. Павел каза:

  [quote name=“Иван Мартинов“]Благодаря на о.Павел и г-н Стамболов за разясненията.

  Що се отнася до дядо Филарет, какъв му е грехът с битолските евреи? То нито един евреин от „новите земи“ не е бил спасен.
  [/quote]

  Евреите в Битоля подочули, че на другия ден ще ги депортират в Полша. Вечерта преди това тяхна делегация посетила митрополията и помолила за закрила от Филарет. Той щедро обещал, че сутринта ще ходатайства пред немските власти и никой няма да ги пипне. Не направил нищо. Сутринта всички евреи са били арестувани и натикани във вагоните. Ако не се бяха доверили на Филарет, младите от тях щяха да избягат в планините при партизаните.
  .
  Ако обядвате в Ловчанската митрополия, както аз съм правил четири години, преди да ви налеят чорбата в чинията, обърнете я и вижте върху дъното свастиката на производителя.