Блясък и разруха – два контрастни свята в Пловдивска епархияВ поредното издание ви предлагаме:

  • 160-годишен храм ще рухне заради бездействието на Пловдивска митрополия към хората от с. Черноземен, Пловдивско. Както тук говорят, през турско църквата оцеляла, но сега няма да я бъде. Защо след като ръководството на селото е спечелило европейско финансиране на стойност 790 000 лв за ремонт за рушащата се селска църква, Пловдивската митрополия осуетява проекта без логични мотиви и обрича един паметник на културата на унищожение. Сега хората се молят за помощ от дарители… Има ли логика в това, което се случва? Особено в епархия, чийто митрополит има подчертан усет за великолепие и златообилие – но очевидно само в местата, където пребивава. По всичко личи, че селската църква на Черноземен не е сред тях… Вижте покъртителния репортаж на Николай Райшинов и Антон Марчев от БНТ2 – Пловдив.
  • Смирението на девицата и покаянието на блудницата – един разговор в навечерието на невероятното календарно съвпадение: тази година Благовещение и неделята на св. Мария Египетска са в един ден. За паралелите на двата женски образа Горан Благоев ще разговаря с писателя Теодора Димова и свещеник Николай Петков.
  • „Духовни ориентири за съвременното общество“ – Какво ни казва в книгата си, която излезе на български език, митрополитът на Навпакт Йеротей (Влахос) – гледната точка на богослова д-р Камен Данов. Ще чуете и откъс от интервюто, което митрополитът даде специално за „Вяра и общество“ през 2011 г.
  • Памет за дядо Добре от Байлово – 40 дни от неговата кончина.Вашите въпроси или мнение по темите на предаването може да зададете предварително на страницата ни във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg, а също и на редакционния ни телефон 02/814 2175. По време на излъчването ни, директно в ефир може да позвъните на телефони 02/ 9 444 999 и 02/ 814 2551.

Очакваме ви както обикновено по БНТ 1, точно в 17 ч.!

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...