Богословите – най-засегнати от безработицата у насМоже да харесате още...

2 Отговори

 1. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  7% безработица е напълно в границите на нормалното. Важното е да не е 70%, което повече съответства на действителността. За какво да стават свещеници? За да умрат от глад? Или монаси, за да бъдат изнасилвани по манастирите?

  Шуменската катедра по теология е единствената у нас, която е акредитирана за три степени – бакалавър, магистър и доктор. Софийската няма право да дава докторски дипломи, но напук на това го прави. Това е нарушение на закона, т.е. престъпление.

  Българските университети при комунизма –
  http://archiman.livejournal.com/

 2. Plamen Ivanov каза:

  Единствените възможности за завършилите специалност Богословие е да работят или в системата на БПЦ като свещеници, или в системата на образованието като учители. За да се осъществи първото, трябва да имат сключен брак и да отговарят на изискванията в Устава на БПЦ.При делегираните бюджети на училищата е невъзможно да се стане учител на редовен трудов договор без друго висше с педагогически профил – т.е. да сформират пълен норматив само от свободно-избираемите часове по религия. Други алтернативи пред богословите в България няма. Трябва да ходят да пеят по църквите, да пишат статии за вестниците или просто да си търсят друга работа. Би следвало Църквата да осигурява някаква работа за богословите – те могат да бъдат катехети в храмовете, да отговарят за неделни училища, за социални и благотворителни дейности, да подпомагат свещениците в тяхната социална дейност. Така бъдещите свещеници ще имат добра практика и школовка. Финансирането на подобни длъжности трябва да става от Синода.