Богословският факултет на СУ ще отбележи 95 години от създаването си с поредица от празнични събития



Всяка година месец ноември в Богословския факултет на Софийския университет е белязан от академични събития в рамките на традиционните СветоКлиментови дни.

В началото на този месец бяха инициирани срещи и бяха отслужени заупокойни богослужения в памет на двама емблематични духовници – архимандрит проф. д-р Евтимий (Сапунджиев) и Неврокопския митрополит Борис.

От 12 до 16 ноември във факултета се проведе поредицата от академични дискусии „Вечери на светите отци“, в която български преподаватели и чуждестранни гост-лектори представиха теми и обсъдиха въпроси, свързани с патристичната мисъл. На 19 ноември във фоайето на факултета пък бе открита изложбата „Богословският факултет във времето“, която представя 95 фотографии от историята и академичния живот на висшата богословска школа.

Темата за религиозното образование в средното училище пък бе във фокуса на
симпозиума, организиран от Богословския факултет на СУ и Центъра за изследване на катехизическото и религиозно обучение. Във форума, който се проведе на днешния 20 ноември, се включиха богослови, педагози и експерти от Министерството на образованието и науката.

Утрешният празник Въведение Богородично в Богословския факултет ще бъде честван със света Литургия, която ще бъде отслужена от 8 ч. в академичния параклис на Богословския факултет.

На 23 ноември от 14 ч. в аулата на Софийския университет ще се състои тържественото връчване на дипломите на абсолвентите от випуск 2018 на Богословския факултет.

На следващия ден – 24 ноември, от 9 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще се проведе Юбилейна научна сесия под надслова „По стъпките на свети Климент Охридски в служение на Бога и духовно-просветното дело на Църквата“.

Юбилейната сесия е разделена на две заседания. Първото заседание ще бъде посветено на дейността на митрополит Методий Кусев (1838-1922) по повод 180 години от рождението на архиерея. Второто заседание, чието начало е от 14 ч., ще бъде посветено на литургическото богословие и църковната музика. В рамките на сесията ще бъде представен сборникът с научни изследвания в чест на проф. д-р Иван Панчовски и юбилейната 95-та годишнина на Богословския факултет.

От 16 ч. в аулата на факултета ще се състои тържественото връчване на почетния знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента на проф. дбн Емил Трайчев, преподавател по Нов Завет и дългогодишен декан на факултета.

След края на Юбилейната сесия, от 17 ч. ще бъде отслужена празнична вечерня в параклиса на факултета от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан.

На 25 ноември (неделя), когато Църквата чества паметта на св. Климент Охридски, който е почитан и като патрон на Богословския факултет на СУ, в академичния параклис ще бъдат отслужени утреня и св. Литургия от Старозагорския митрополит Киприан. Началният час е 8 ч.

След празничното богослужение, в 10.30 ч. от сградата на факултета ще потегли традиционното литийно шествие за поклонение пред паметника на св. Климент.

От 17 ч. ще бъде отслужена празнична вечерня, а след нея, от 18 ч., в пета аудитория на факултета преподаватели и студенти ще се съберат на традиционната СветоКлиментова вечер.

 

 

Източник: www.uni-sofia.bg

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...