БПЦ иска вероучение в училище, осъжда промените в Семейния кодексБГНЕС

Във въззванието, прието от Шестия църковно-народен събор, който се проведе от 14 до 17 май, Църквата потвърди позицията си за въвеждане на вероучение в българските училища и заяви подкрепата си за традиционната семейна институция и ценности.

Втората сесия на събора ще продължи през октомври с разглеждане на внесения проект за изменение и допълнение на Устава на Българската православна църква, без да се преразглеждат и прегласуват вече приетите текстове. Главният секретар на Светия Синод бе задължен да предостави до 27 май 2008 г. еархийските архиереи изменения и допълнения в Устава на Българската православна църква.

По време на събора беше дискутирана темата за промените в Семейния кодекс. Църквата е категорично против съжителството без брак. Във връзка с модерното явление на свободното извънбрачно съжителство и подготвяното му узаконяване в новия Семеен кодекс, делегатите на Събора поддържат запазването на семейната институция като благословена от Бога и създаваща благоприятни условия в семейното огнище за отглеждането и възпитаването на децата, се казва в декларацията на Събора.

Пренебрегването на брака води до нарушение на нравствените принципи в живота на семейството. За нас като православни християни има един законен брак пред Бога – светото Тайнство Венчание. Българската православна църква е за въвеждането и на вероучение. Съборът счита, че отдавна е назряло времето за въвеждането на предмета Религия-Православие в редовната програма на българското училище, където българските деца ще имат възможността да се запознават с възвишените православни принципи на вярата, надеждата и любовта, ще придобиват знания за българската православна духовност и култура, ще се запознават и следват светли примери от църковната ни история. В своите изказвания делегатите изразиха и безпокойство от множеството прояви на вредни увлечения сред младежта като невъздържана употреба на алкохол, зависимост от наркотични вещества, проява на насилие, грубост, недисциплинираност, незаинтересованост към учебния процес, изпадане в безпътица и отчаяние.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...