Българите вярват в Бога, но не ходят на църква. Защо?В изданието ни на 11 ноември ви предлагаме:

  • Мъжествените свидетели на вярата – разказ за тримата мъченици, които се почитат в този ден – Мина, Виктор и Викентий.
  •  Българинът между вярата и суеверието, между почитането на Бога и отричането на неговите служители – първата ни тема е провокирана от наскоро оповестено социологическо проучване, което показва, че 62% от българите вярват в Бог, но едва 4% ходят всяка седмица на църква, а за 58% религията няма водещо място в живота им. Какво ни казват тези данни – Горан Благоев търси отговор от социолога Огнян Минчев и богословите Ана-Мария Кръстева и Пламен Иванов.
  • Милост за един уникален храм от Средновековието – репортаж за абсурдните преплетености на институциите, които са основна причина за съсипването на църквата „Св. св. Петър и Павел“ край село Беренде, Драгоманско. Вижте все още оцелелите невероятни стенописи, зографисвани по времето на цар Иван Александър, и чуйте защо този храм продължава да тъне в немара и разруха.
    В кои богове са вярвали нашите предци преди официалното покръстване през IX век – доц. Цветелин Степанов ни представя най-новата си книга „Религии в езическа България“.

Вашите въпроси и мнения по темите на предаването очакваме предварително на страницата ни във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg. По време на излъчването ни, директно в ефир може да позвъните на телефони 02/ 9 444 999 и 02/ 814 2551.

Гледайте ни! Очакваме ви и тази събота по БНТ 1! Започваме точно в 17.00 часа.

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...