Българите в Рим и околностите отпразнуваха своята православна ПасхаБПЦО „Свети Седмочисленици“ в Рим и мисиите в Анцио и Нетуно отпразнува Великденските празници. Независимо от факта, че Страстната седмица и Великден за живеещите в чужбина българи се пада в работни дни, много православни християни и техните гости уважиха православната традиция на Църквата и дойдоха да споделят духовната си радост в храмовете в Рим и мисиите в Италия.

Богослужението за Велики четвъртък.
Много вярващи православни българи, начело с настоятелите, се събраха в параклиса на манастира „Санта Мария Горети“ в Нетуно, където участваха в богослужението за възпоменание на учредяването на светата Евхаристия на Тайната вечеря от Господ Иисус Христос с апостолите, молитвата в Гетсиманската градина, предателството на Юда, залавянето на Господа и съда пред Пилат Понтийски, Страданията Христови и разпятието на Кръста, полагането в Гроба, помазването с благовония от мироносците и всички събития, според последованието на Евангелието, свързани с този велик ден на Църквата.
Благословение за духовно и телесно здраве, и генерално прощаване на греховете православните българи получиха по време на тайнството на Великия маслосвет и заедно с осветеното олио отнесоха по домовете си благодатта от празника.

Богослужението за Разпети петък и Велика събота бе отслужено в църквата „Санта Барбара“ в Колеферо.
На богослужението, на което присъстваха настоятелите и български православни християни от околностите, бяха възпоменати важни моменти от живота на Господ Иисус Христос, неговото Погребение и полагането Му в гроба в очакване на Неговото славно Възкресение.
След службите, заедно с отец професор Иван Иванов, вярващи православни християни, дошли специално от България за великденските празници, се поклониха на частиците от Кръста Христов в базиликата Santa Croce in Gerusalemme в Рим (пренесени през 4 век от Йерусалим в Рим от света императрица Елена).

Богослужението за Възкресение Христово – Пасха бе отслужено с голяма духовна радост за българите в Рим и околностите, и мисиите в Анцио, Нетуно и Колеферо, които посрещнаха Христовото Възкресение в древния храм „Санта Мария ин Монтичели“ в Рим.
Преизобилната благодат от Възкресението възрадва сърцата на голямото множество български православни християни, дошли да участват в богослужебните последования за Пасха и да разпространят светлината на Възкресението по своите домове.


Начело с настоятелите, на Пасхалната полунощница, Пасхалната утреня и Пасхалната литургия, както и на последованието на Пасхалната вечерня с четенето на Евангелието на различни езици (на еврейски, на старогръцки, на латински, на старобългарски, на български, на италиански, на английски, на френски, на немски, на полски) присъстваха гости, дошли от България специално за празника на Възкресението в Рим.
Представители на Католическата църква в лицето на монс. Яромир Задрапа от Папския дикастерий за насърчаване на християнското единство и капуцинксия свещеник Даниел Ковалевски, специализант в Папския институт за изтока във Ватикана, също уважиха пасхалния празник на православните българи в Рим.
Христос воскресе!
На всички българи в Рим и цяла Италия благопожелаваме Божията милост и радостта от Възкресението да бъде с всички Вас!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...