България отбеляза 133 години от гибелта на Йеродякон Игнатий – Васил Левски


България отбеляза днес 133 години от гибелта на Апостола на свободата. По повод 133-годишнината от смъртта на Йеродякон Игнатий – Васил Левски в храмовете на Българската православна църква в цялата страна се отслужиха панихиди в прослава на вечната памет на великия българин.

В патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” бе отслужена тържествена света литургия. След нея бе отслужена и панихида от Негово преосвещенство Знеполския епископ Николай. След панихидата се проведе и литийно шествие от храма до паметника на Васил Левски, където бяха поднесени цветя от името на Българската православна църква.

Президентът Георги Първанов, председателят на парламента Георги Пирински, кметът на София Бойко Борисов, политици и граждани участваха в поклонението пред паметника на Апостола, където бе запален жертвеник с огън.

Панихида бе отслужена след неделната Света литургия и в столичната църква “Св. Петка Самарджийска”, където според народното предание е бил погребан Апостолът на свободата.

По информация на агенция Фокус

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...