България празнува Деня на народните будители


На 1 ноември България отбелязва Деня на народните будители. През 1922 година Стоян Омарчевски, тогавашен министър на народното просвещение, внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на народните будители. С Окръжно № 17743 от 28 юли 1922 година 1 ноември, Денят на Св. Иван Рилски (стар стил), е обявен за общонационален празник и неучебен ден. От началото на 30-те години на миналия век Денят на народните будители се отбелязва с тържествен парад на портрети на дейци от Възраждането и училищни знамена. И днес Министерството на образованието и науката организира парад на възрожденските портрети и училищните знамена в цялата страна.

В София парадът започна в 09.30 часа с полагането на венци пред паметника на „Св. Св. Кирил и Методий” пред Народната библиотека. Семинаристи от Софийската духовна семинария поведоха шествие с иконата на първия народен будител Св. Иван Рилски към Народния театър „Иван Вазов”.

На площада пред Народния театър „Иван Вазов” архимандрит Сионий, ректор на Духовната семинария „Св. Иван Рилски”, ще запали Огъня на просвещението, който символично ще бъде даден на факлоносци от училищата.

В голямата зала на Народния театър „Иван Вазов” учители ще бъдат удостоени с ежегодната награда на МОН „Константин Величков” за принос в развитието на образователното дело. След церемонията ще започне представлението на постановката „Хъшове” по повестта „Немили недраги” на Иван Вазов.

По проект на Столична община – „Моето училище – нашето знаме” – пред храм „Св. Александър Невски” ще бъдат тържествено връчени нови училищни знамена. Знамената – символи на приемствеността и традициите в българското училище – ще бъдат осветени от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Николай.

В парада по случай Деня на народните будители участват министърът на образованието и науката, министърът на културата, народни представители, учители и ученици от всички столични училища, студенти, ректори на висши училища, представители на Св. Синод и културни дейци.

Коментари

коментара

БЛИЗКИ ТЕМИ:

1 Response

  1. Heinie каза:

    Много щеше да бъде хубаво, ако можеше да се размине масонския ритуал пред Народния театър. Абе какво да говорим…