Българската православна църква е номинирана за Нобелова награда за мирHram Sv. Al. NevskiБългарската православна църква е номинирана за Нобелова награда за мир за спасяването на 48 000 български евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война. Номинацията е внесена официално в Нобеловия комитет в началото на януари по инициатива на бившия министър на здравеопазването на Израел и депутат ген. д-р Ефраим Снех, на професора по право от университета в Хайфа Моше Кешет и на адвокат Моше Алони, и е подкрепена от подписите на повече от 200 наследници на спасени български евреи.

Българската православна църква начело с Екзарх Стефан и целия Св. Синод, сред които и Видинския митрополит Неофит, Пловдивския митрополит Кирил (по-късно Български патриарх), изиграва водеща роля за спасяването на еврейската общност в България. Църквата вдъхновява българската общественост за съпротива срещу прилагането в страната ни на закони, дискриминиращи евреите.

Това е втората номинация за Българската православна църква за Нобелова награда за мир, припомня официалният синодален сайт. За първи път Българската православна църква получи номинация през 2013 година по повод 70-ата годишнина от спасяването на българските евреи. Предложението тогава бе внесено от Лъчезар Тошев – заместник-ръководител на Постоянната делегация на Народното събрание в ПАСЕ и почетен асоцииран член на “Асамблеята”, който по повод номинацията казва: „Това решение на БПЦ е световен прецедент и е достойно за отличие, тъй като по този начин Църквата рискува собственото си бъдеще, за да защити друговерци”.

Забележителното при настоящата номинация е, че тя идва от израелска страна и има силната подкрепа на българската общност в Израел.

Кои ще бъдат тазгодишните лауреати на нобеловата награда за мир ще стане ясно през октомври.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...