Български и украински деца посрещнаха Българския патриарх Даниил в Рилския манастир с “Многая лета”: ВИДЕОНегово Светейшество Българският патриарх Даниил се поклони на мощите на св. Йоан Рилски на празника в Рилския манастир вчера за честването на 555 години от връщането на чудотворните му мощи от Търново.

„Знаменателен е днешният ден, в който се празнува възвръщането на мощите на св. Йоан Рилски в Рилската света обител през 1469 г. Рилският манастир е първият български общонароден институт, който се възражда след падането на България под турско робство и мястото на св. Йоан Рилски сред нашите предци е изключително. Това ясно е показано и в неговия живот, и в цялата история на светеца, след като си е заминал от този свят. Знаменателно е как всичко и през такива превратности, които са преминали през държавата ни и които е изтърпяла Рилската света обител, тя винаги е възстановявана и много ясно се вижда подкрепата на светеца и неговото закрилничество. И действително св. Йоан Рилски е един общобългарски покровител, който от една страна се застъпва пред Божия престол за всички нас, а от друга страна ни показва какъв е пътят на всички нас”, подчерта патриарх Даниил.

“Многая лета” изпяха на Негово Светейшество в Рилския манастир деца, водени отец Стоян, игумен на манастира “Св. св. Константин и Елена” край Варна, сред които и украински деца, които след началото на войната в Украйна живеят край Варна, заедно с майка им Анастасия, която работи като клисарка в манастира.

Патриарх Даниил благослови българските и украинските деца, след като се поклони на мощите на свети Йоан Рилски на празника в Рилския манастир вчера за честването на 555 години от връщането на чудотворните му мощи от Търново през 1469 г.

Източник: БТА

Снимка: БТА

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...