Вековна църква е открита под сметище във Велико Търновоchambersz.com

След проучване на всички исторически извори за църквата "Св. Иван Рилски", на която е направен макет в началото на 20 век, великотърновските археолози Хитко Вачев и проф. Николай Овчаров се заемат с осъществяването на двадесетгодишната си мечта – да намерят къде във Велико Търново е тази църква.

Така се стигна до началото на разкопките във великотърновския кв. Асенова махала, които започнаха около 10 ч. сутринта. Директорът на регионалния исторически музей Иван Църов разказа, че преди да започнат разкопките, камиони са извозили 200 кубика боклуци, за да стигнат до почвата. Всички хора в квартала знаят конкретното място като сметище, но също са чували, че някъде там е имало църква, съобщи Агенция Фокус – Велико Търново.

Градежът на църквата, който се разкри, e само на около тридесет метра до църквата "Св. св. Петър и Павел". До този момент, като изключим комплекса "Св. 40 мъченици" в Асенова махала почти не са правени разкопки, посочи проф. Овчаров. Според търновските археолози този район е незаслужено пренебрегван. През 13 и 14 век това място е било център на града. Там са били и основните занаятчийски производства, а също и някои църкви. Археолозите твърдят още, че църквата "Св. св. Петър и Павел" е била център на комплекса, който започват да проучват. Това означава, че с откритата днес църква проучванията в района няма да спрат, защото се очакват още важни за историята разкрития.

В храма "Св. Иван Рилски" са се съхранявали мощите на светеца, преди да бъдат пренесени в Рилския манастир. Предполагаемото й място е в Асеновата махала, под хълма Царевец. Руините на "Св. Иван Рилски" са били съхранени до началото на 20-и век – техен макет се пази във Великотърновския музей.

Предполага се, че при голямото земетресение през 1913 г. руините са били унищожени и са били затрупани от съседни сгради.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...